Pocity sestry pečující o nemocné s COVID 19 – Jdu do igelitu

25.04.2020 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pokud jste doma, nejspíš vám už stále stejné okolí leze pořádně na nervy a děkujete směrem vzhůru, že se dá někam vyrazit aspoň na kole. Část zdravotníků je ale ve válce, jde jim skutečně o život. Jak se třeba cítí sestra, která pečuje o nemocné s koronovirem?

Na jednotkách intenzivní péče byla vždy náročná práce. Při péči o pacienty s onemocněním COVID-19 v těžkém stavu je ale násobně těžší. Vrchní sestra Anesteziologicko resuscitační kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Renata Vyhlídalová o ně pečuje denně.

Jak se změnila práce na vaší klinice?

Museli jsme úplně změnit zavedený chod. Pro snížení rizika přenosu infekce mezi personálem jsme nově sestavili týmy, které se nebudou zbytečně potkávat. Zrušili jsme lékařské i ošetřovatelské vizity, ranní hlášení lékařů, pravidelné vzdělávací akce pro zaměstnance kliniky, provozní porady a mnoho dalšího. Vzhledem k nově vytvořeným bariérám jsme museli jinak nastavit organizaci práce i přenos informací mezi vedením kliniky a pracovníky. Zůstali pacienti, kteří nás potřebují.

Co cítí sestra pečující o nakažené pacienty s Covid 19 v těžkém stavu na izolaci?

Někdy trochu nervozity, aby vše provedla správně a neohrozila sebe ani ostatní v týmu. Pak je také velmi důležité s lékařem vytvořit plán péče a sladit vše tak, aby čas strávený uvnitř izolačního boxu byl co nejproduktivnější. A především obnáší práci s pacientem, tedy provádění částečné nebo celkové toalety, polohování na boky, na břicho, rehabilitaci… To je sama o sobě fyzicky těžká činnost. Když k tomu ještě připočtete ochranné prostředky, tedy plášť, čepici, brýle nebo štít, někdy obojí, a těsnící kvalitní respirátor, ve kterém se špatně dýchá, je to náročné. Navíc se cítíte jako zabalená do igelitu. Tenhle výraz se už u nás vžil - „Jdu do igelitu.“

Kdo a jak pečuje o pacienty s covid-19

Zdroj: Shutterstock

Jak funguje spolupráce sestry a lékaře?

V našem oboru byla profesní spolupráce sestry a lékaře vždy nadstandardní. Možná je to tím, že se jedná o náročnou, vysoce specializovanou práci a lékaři vědí, že se na sestru musí a mohou spolehnout. Taky si její práce váží. Funguje to stejně i naopak. Aktuální situace u nás dočasně setřela některé hranice při výkonu práce. Není neobvyklé vidět budoucí lékaře, jak dělají práci sanitářek, není neobvyklé, že lékaři pomáhají u celkových toalet pacientů nebo při polohování. A sestry, když už jsou uvnitř izolace, rovnou provedou i úklidové práce.

Máte strach z nákazy?

Myslím, že se bojíme všichni, ale nesmí nás to ochromit. Asi nejhorší byl čas, kdy jsme připravili lůžka a novou organizaci pracovišť na příjem nejtěžších Covid+ pacientů, a čekali jsme na toho prvního. V tom čase nám všem běžely hlavou různé myšlenky typu – ano, mohu se nakazit a mohu mít i komplikovaný průběh nemoci, ano, může se stát, že nakazím své blízké, nebo že když udělám chybu, mohu nakazit tým kolem sebe… Zároveň jsme si ale všichni říkali – a kdo o tyhle pacienty bude pečovat, když ne já, která na to má vzdělání a praxi? Musím zdůraznit, že nikdo z našich sester, záchranářů a lékařů nikdy neodmítl žádné pacienty ošetřit. Ale jak se říká, bez strachu není hrdinství.

Hraje roli i kolektiv?

Současnou situaci není možné zvládnout bez dobrého týmu. Sebelepší přednosta, primář, lékař nebo vrchní sestra nedokážou sami nic. Bez staničních sester, všeobecných sester, zdravotnických záchranářů, sanitářek, techniků ze všech úseků naší kliniky bychom péči o pacienty – ať už s infekcí nebo bez ní – nikdy nezvládli. Za to patří všem obrovský dík!

Přinesla vám pandemie koronaviru i něco pozitivního?

Dá se říct, že nás to víc stmelilo, a že jsme se více odhalili jako lidé. V těchto situacích si více všímáte lidí kolem sebe a snažíte se jim porozumět anebo pomoci. A nám sestrám a všem zdravotníkům nejvíc pomáhá i to, že na nás lidé za branami nemocnice myslí. Z celého srdce jim za to děkuji!
 

Čtěte také:

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU