Nepošlete dítě do školy = ztráta ošetřovného? Příklady napoví

21.05.2020 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Podívejte se na 5 příkladů, které vám pomohou pochopit situaci ohledně ošetřovného a návratu dětí do základních a mateřských škol. Co když dítě do školy nepošlete? Jak je to s těhotenstvím a ošetřovným? A co když hlídá babička?

S návratem dětí do škol se mnoho rodičů ptá, kdy budou mít na ošetřovné i nadále nárok, podívejte se na příklady, které vám napoví.

Vyplatí se vám být s dítětem na ošetřovném?

Ošetřovné a návrat dětí do škol

Zdroj: Shutterstock

Ošetřovné a dítě v mateřské či základní škole

Jestliže dítě pošlete 25. května (či jindy) do mateřské či základní školy, tak ztrácíte nárok na ošetřovné.

Příklad - Ztráta ošetřovného

Paní Jana má dvě děti - Karla 5 let a Evu 9 let. Mladší Karel nastoupil do školky již 11. května, starší Eva nastupuje do školy 25. května. Od 25. května ztrácí paní Jana nárok na ošetřovné.

Ošetřovné a neposlání dítěte zpět do školy

Pokud se dítě nerozhodnete poslat zpět do základní školy, tak ošetřovné nemusíte ztratit a to v tom případě, pokud vaše dítě, či osoba, s kterou pobývá ve společné domácnosti, spadá do rizikové skupiny (má například astma, je obézní, hypertenzi a další).

Příklad - Dítě do školy nepošlete, máte nárok na ošetřovné

Paní Marta má 3 děti (18 let, 15 let a 8 let), nejmladší syn Michal má silnou obezitu (BMI 45) a proto se rozhodla, že ho do základní školy nepošle. Paní Marta bude mít nárok na ošetřovné, protože Michal spadá do rizikové skupiny.

Michalovo BMI mezitím vzrostlo k 1. červenci na BMI 50.

Rodičovská dovolená, mateřská, těhotenství a ošetřovné

Jestliže jeden z rodičů pobírá rodičovský příspěvek či peněžitou pomoc v mateřství (mateřskou), tak nemůže zároveň čerpat ošetřovné.

Nicméně jestliže má žena více dětí, na jedno z nich čerpá rodičovský příspěvek či peněžitou pomoc v mateřství a na druhé nepobírá takovouto dávku (a je mladší 13 let), tak její druh či družka může pobírat ošetřovné.

Příklad - Ošetřovné a mateřská

Paní Irena žije v registrovaném partnerství a pobírá peněžitou pomoc v mateřství a očekává narození svého druhého potomka. Má staršího syna Petra, kterému je 8 let. Paní Irena svého syna Petra do základní školy nepošle, protože se bojí o zdraví nenarozeného dítěte. Registrovaná partnerka paní Ireny má nárok na ošetřovné.

Tip: Zvýšení ošetřovného pro zaměstnance

Ošetřovné a dítě dosáhne věku 13 let

Jestliže jste na ošetřovném s vaším dítětem, které oslavilo 13 let, tak tuto dávku můžete čerpat až do konce mimořádného opatření.

Příklad - Ošetřovné a mateřská a 13 let

Pan Jaroslav je na ošetřovném se svou dcerou Natálií. Ta oslavila 1. května 2020 své 13. narozeniny. Přestože je Natálii 13 let, tak může čerpat ošetřovné až do konce mimořádného opatření. Druhý stupeň základní školy zůstává uzavřen, takže pan Jaroslav může čerpat ošetřovné až do 30. června 2020.

Tip: Vyšší ošetřovné pro OSVČ již od dubna

Prarodiče, sourozenci a ošetřovné

Babička, dědeček, teta či strýc mohou pobírat ošetřovné při splnění dvou podmínek:

  • bydlí s dítětem ve stejné domácnosti,
  • odvádí nemocenské pojištění.

Samozřejmě dítě musí být mladší 13 let a musí splnit další zákonné podmínky.

Příklad - Ošetřovné a prarodiče

Pan Milan je dědeček, který žije se svým synem, jeho manželkou a jejich synem Pavlem (8 let). Před zavedením ochaných opatření kvůli pandemii koronaviru pracoval jako učitel. Po zavedení ochranných opatření zůstal s vnukem Pavlem doma na ošetřovném.

Rodina se rozhoduje, jestli poslat Pavla zpět do školy, protože pan Milan má vysoký krevní tlak (hypertenzi), což je rizikový faktor.

Nakonec se rozhodnou, že pan Milan zůstane s vnukem na ošetřovném, aby pana Milana ochránili před infekcí.

Pan Milan má nárok na starobní důchod od 1. dubna 2021. Pan Milan plánuje, že se 1. září 2020 zaeviduje na úřadu práce, protože v jeho zaměstnání by přicházel do styku s řadou lidí. Podporu v nezaměstnanosti může čerpat až 11 měsíců.

Pokud by pan Milan s rodinou nesdílel domácnost, tak na ošetřovné nárok nemá.

Další aktuality ohledně vládních opatření proti šíření koronaviru sledujte na naší facebookové stránce.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY