Kdo se zrušením daně z nabytí nemovitosti přijde o peníze?

26.05.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zrušení daně z nabytí nemovitostí je stále velké téma. Mnozí změnu vítají, jiným vadí kvůli odpočtům, které se zároveň s ní mají rušit také. Kdo si tedy tím, že daň nebude muset platit, pohorší?

Aktuálně daň z nabytí nemovitosti stále ještě činí 4 % z kupní ceny, které kupující musí odvést státu. Často se tak jedná o sta tisícovou částku.

Kdy se má zrušit daň z nabytí nemovitosti?

Zrušení daně z nabytí nemovitosti by mělo platit zpětně a týkat se tedy bude všech nemovitostí, které byly nabyty od prosince 2019. Platba této daně navíc byla kvůli pandemii odložena. Pokud ji však kupující již zaplatil a přitom díky zpětnému zrušení spadá mezi ty osoby, které ji již hradit nemusí, bude mít daňový přeplatek.

Jak je to se zrušením odpočtů úroků z hypotéky a stavebního spoření?

Zrušení daně mnoho lidí vítá. Řadě ale vadí, že společně s tím dojde i ke zrušení daňových odpočtů z hypotéky anebo úvěru ze stavebního spoření. Zaplacené úroky je možné jednou ročně odečíst od základu daně v ročním zúčtování anebo daňovém přiznání, díky čemuž poplatníkovi vzniká daňová úspora.

Tento druh odečitatelné položky se však od 1. ledna 2022 již nebude moci uplatňovat u nově uzavřených smluv. Pro všechny smlouvy uzavřené před rokem 2022 budou odpočty platit i nadále bez ohledu na to, zda daň z nabytí platili, či nikoliv.

Kdo prodělá zrušením daně z nabytí nemovitosti

Zdroj: Shutterstock

Vyplatí se zrušení daně z nabytí nemovitých věcí?

David Eim, místopředseda Gepard finance, vidí zrušení daně z nabytí nemovitosti jako pozitivní krok. Stejný názor však nemá na zrušení daňových odpočtů po roce 2021.

Pro praktické přiblížení dopadu návrhu modeluje David Eim čtyři základní situace. Primární cílovou skupinou jsou podle něj rodiny, respektive mladé páry, ať už bezdětné, nebo s dětmi. Dle jeho zkušeností tato cílová skupina nedisponuje velkou počáteční hotovostí. Pro příklad pak volíme koupi bytu za 5 milionů korun s hypotékou na 80 procent jeho hodnoty, tedy 4 miliony korun. Někteří by dle stávající legislativy platili daň, někteří ne. Někteří by měli odpočty, někteří ne. Daň z 5 milionů kupní ceny by byla 200 tisíc Kč. Úspora na úrocích z úvěru ve výši 4 miliony Kč by při sazbě 2,39 % p. a. za celou 30letou dobu splácení činila asi 241 tisíc Kč, za prvních pět let asi 67 tisíc Kč.

  • Tip: Kdy se neplatí daň z nabytí nemovitosti?
  • První modelovou situací je koupě novostavby pro vlastní bydlení. V tomto případě by daň náš modelový pár neplatil tak jako tak. Neušetří tedy nic. Měli by odečet, ale nově nebudou mít nic. Tento krok je pro ně čistou ztrátou. Na konci první pětileté fixace na tom budou o 67 tisíc Kč hůře, než by byli nyní.
  • Druhou modelovou situací je koupě novostavby jako investice, případně na pronájem. Ani v tomto případě by náš modelový pár daň neplatil. Odpočty by vzhledem k účelu využití nemovitosti neměli uplatňovat, takže se pro ně nic nemění.
  • Třetí modelovou situací je koupě nemovitosti od majitele pro vlastní bydlení. V takovém případě by kupující zaplatili daň 200 tisíc korun. Měli by nárok na odečet, nově ho mít nebudou. Za předpokladu ceteris paribus by v horizontu 30 let na daních dostali zpět asi 240 tisíc Kč. Ale 240 tisíc Kč během 30 let, nebo 200 tisíc hned, to je jasná volba – 200 tisíc hned je mnohem lepší varianta. Ale pokud by si vzali pětiletou fixaci, je to naprosto reálná a časově „dohlédnutelná“ situace. Úspora na daních za těch 5 let by byla 67 tisíc Kč, a to nejsou malé peníze. O to přijdou. Na horizontu pěti let ušetřili 200 tisíc a přišli o 67 tisíc. Benefit je tedy 133 tisíc Kč.
  • Poslední modelovou situací je koupě od majitele jako investice, případně na pronájem. Kupující by platili daň 200 tisíc. Tu nyní ušetří. Odečty by nemohli uplatňovat, jejich zrušení se jich nedotkne. Okamžitá úspora je 200 tisíc korun.

Znevýhodnění pocítí i další skupiny obyvatel. „Změnou legislativy si trochu pohorší lidé kupující družstevní podíl, který hodlají financovat úvěrem na pořízení družstevního bydlení, anebo si chtějí vzít úvěr na rekonstrukci. Těm budou zrušeny odpočty, ale daň z nabytí logicky před tím platit nemuseli,“ připomíná Jan Boruta, jednatel společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než 100 realitními makléři z velkých i malých realitních kanceláří napříč celou Českou republikou.

Komu se zrušení daně z nabytí nemovitosti vyplatí?

„Z pohledu porovnání stavu ‚před‘ a ‚po‘ a po zvážení benefitů tak nejvíce profitují ti, kteří kupují starší byt jako investici. Okamžitě ušetří na dani, na odečtech o nic nepřišli. Pak je samozřejmě ještě možná i situace, kdy někdo platí v hotovosti. Pokud by daň platil, ušetří. Odečty ho nezajímají, protože nemá úvěr, takže není co uplatňovat. Ty, co by to v tomto ohledu potřebovali nejvíce, vláda zase až tolik nepodpořila,“ komentuje výsledek po zanalyzování čtyř modelových situací David Eim.

Zdroj: Mazars, Gepard Finance a FérMakléři.cz

 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ