Pojistným podvodům vloni kralovala Praha

19.01.2021 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V roce 2020 specialisté Kooperativy prošetřovali 772 podezřelých pojistných událostí, ve 409 případech se jim podařilo prokázat podvodné jednání. Celková uchráněná hodnota pak přesáhla 124 milionů Kč. V roce 2019 to bylo 834 podvodů a uchráněná hodnota 56 milionů Kč.

„Stejně jako vloni jsme nejvíce podvodů odhalili v pojištění motorových vozidel (43 %), 36 % případů pak v pojištění majetku a odpovědnosti a 21 % v pojištění osob“, vypočítává Zdeněk Macháček, ředitel Úseku bezpečnosti v pojišťovně Kooperativa.

Obdobně jako v minulých letech se nejčastěji jednalo o fingované dopravní nehody, uplatněné nadhodnocené škody nebo škody ze zaparkovaných vozidel, kde není znám viník. Téměř nám vymizely podezřelé škody odcizených vozidel. U pojištění majetku se jedná o škody z pojištění občanské odpovědnosti, kdy je potřeba obnovit elektroniku v domácnosti (mobil, PC, televize) a proto se k tomu zneužívá pojištění.

Oproti roku 2019, kdy jsme nejvíce podvodů odhalili v Ústeckém kraji, získala vloni tento primát Praha, kde jsme prokázali 120 pojistných podvodů. Dále to byl Středočeský kraj (53 podvodů) a Ústecký kraj (42). Nejslušnějšími kraji jsou z tohoto pohledu Vysočina (9 podvodů) a Olomoucký kraj (5)

„Zároveň jsme zatím nepozorovali, že by v souvislosti s koronavirovou pandemií došlo k nárůstů podvodných jednání. Předpokládáme však, že se to může projevit s časovým posunem, například v souvislosti se zvýšenou nezaměstnaností a snahou takto získat finanční prostředky“, doplňuje Zdeněk Macháček.

Zdroj: Milan Káňa, tiskový mluvčí Kooperativa pojišťovna, a. s., Vienna Insurance Group

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU