Bankovní identita vám pomůže vyřídit věci z banky i úřadů z tepla domova

22.06.2021 | , Finance.cz
DANĚ


Bankovní identitu používá čím dál více bankovních institucí, rovněž i úřady státní správy jsou do ni zapojené. Co všechno skrze bankovní identitu vyřídíte? Jak lze zřídit? A jaké jsou její možnosti, výhody a nevýhody?

Bankovní identita neboli Bank ID vám pomůže vyřídit řadu věcí z tepla domova, jedná se o největší digitalizační projekt českého bankovního sektoru, který postupně prorůstá i do státních institucí a umožňuje si vyřídit nový řidičský průkaz i přihlásit se do finanční správy, ale je možné skrze ni komunikovat s vaším operátorem či dodavatelem energií.

Zdroj: Pixabay

Bankovní identita - základ pro komunikaci s bankou?

Bankovní identita slouží k ověření banky, že se skutečně jedná o osobu se kterou elektronicky komunikují. Primárně tedy byla založena k tomu, abyste mohli s vaší bankou snadno komunikovat skrz váš počítač, tablet či mobilní telefon.

Bankovní identitu neboli Bank ID zřizuje společnost Bankovní identita a. s., která je vlastněna komerčními bankami (aktuálně 10 bankami a další mají zájem o vstup do projektu).

Hlavní úloha bankovní identity je tedy ověření vaší identity skrze vaši banku. Nicméně bankovní identitu již nyní můžete použít u státních institucí i řady soukromých subjektů. 

Výhodou bankovní identity je to, že budete mít 1 heslo či otisk prstu pro příhlášení se do více institucí (státních i soukromých) a budete si moci spoustu věcí vyřídit elektronicky.

Jestliže si nechcete pamatovat heslo, tak se můžete přihlašovat pomocí QR kódu a s potvrzením v mobilní aplikaci My Air.

Další výhodou je, že jestliže předáváte své osobní údaje pomocí Bank ID, tak u řady formulářů budete mít tyto údaje předvyplněny a při změně údajů v občanském průkazu se i samy aktualizují.

Bank ID rovněž umožňuje elektronické podepisování smluv, takže v mnoha případech nebudete muset na pobočku.

Nevýhodou je, že vás skrze bankovní identitu svlékne vaše banka do "trenek" a bude o vás vědět spoustu informací. Data se budou předávat i třetím stranám, ale vždy se souhlasem klienta.

Nicméně podobně funguje Facebook či Google a se sběrem informací se dnes setkáte prakticky na každém kroku.

Další nevýhodou může být bezpečnost, protože jednoduchost přihlášení skrze 1 aplikaci vzbuzuje zájem hackerů a jestliže se vaše Bank ID podaří prolomit, tak může dojít k nebezpečnému úniku informací (i finančních prostředků).

Na druhou stranu banky jsou "obchodníci s důvěrou", a právě na důvěře je založena i bankovní identita a banky si dávají záležet na ochraně dat svých klientů.

Jestliže nechcete využívat bankovní identitu, tak na podobném principu funguje služba MojeID, která rovněž umožňuje přístup k webům finanční správy, a také k přihlášení se k řadě soukromým společností (Alza, CZC.cz, iDnes.cz atp.).

Tip: Kdo vlastní české banky?

Co vše můžete zařídit skrze bankovní identitu?

Skrze Bank ID se můžete přihlásit do Portálu občana, Portálu Moje daně, do portálu řady úřadu či do Očkovacího portálu občana.

Nyní je do této služby zapojena řada subjektů, můžete skrze bankovní identitu komunikovat a elektronicky vyřizovat odběr plynu, sázet, řešit věci s pojišťovnou či měnit si tarif na vašem telefonu.

V současné době se můžete přihlásit do Bank ID skrze Českou spořitelnu, Komerční banku, Monetu či Air Bank.

V budoucnosti se do bankonví identity zapojí rovněž ČSOB, Raiffeisen bank, mBank, Equa bank či UniCredit bank.

Z nebankovních institucí se můžete skrze Bank ID připojit na svůj účet u Sazky či MALL Pay.

V blízké budoucnosti se připojí i Pražská plynárenská, Kooperativa či T-Mobile.

Dále se hovoří o využití Bank ID u E.ON, Generali, Vodafone, Tipsport či Zonky.

V dohledné době tedy přes Bank ID pravděpodobně vyřídíte odběr elektřiny, půjčování financí si či komunikaci s advokátem.

Bankovní identita tedy nabaluje další a další společnosti a přes 1 přihlášení se vám otevře poměrně široký okruh možností.

Jak lze zřídit bankovní identitu?

Je to poměrně snadné, jestliže vaše banka používá bankovní identitu, tak nejspíše již budete bankovní identitu využívat. Každá banka k jejímu zřízení přistupuje svým způsobem, u některé na pobočku musíte, u jiných se stačí přihlásit pomocí bankovního klíče či jiného typu ověření.

Jestliže vaše banka neumožňuje přístup do Bank ID, tak se můžete přihlásit pomocí této stránky developer.bankid.cz, kde si tuto službu můžete vyzkoušet.

Jak se přihlásit na úřad, dodavateli energií či někam jinam?

Je to jednoduché, podobně jako se přihlašujete přes váš Google či Facebook účet na jiné adresy, tak podobně se přihlásíte skrze bankovní identitu na úřad, k dodavateli energií, telefonnímu operátorovi či k Očkovacímu portálu občana.

Vaše bankovní identita slouží těmto institucím a společnostem pro ověření vaší totožnosti a vy se můžete snadno přihlásit, komunikovat a měnit řadu formulářů, služeb či tarifů.

Zdroje: Bankovní identita, Česká bankovní asociace

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: DANĚ