Jak doma bezbolestně snížit spotřebu elektřiny?

29.07.2021 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Zdražuje se. Nahoru jdou ceny benzínu i energií. Pak zpravidla rostou i ceny zboží a služeb. Domácnosti proto šetří, kde se dá. Až stovky korun mohou do rodinného rozpočtu přinést úspory elektřiny. 

Elektřinu bytostně potřebují domácnosti i firmy. Kvůli sérii lockdownů v loňském roce klesla podle statistik Energetického regulačního úřadu spotřeba podniků, ale nahoru šla spotřeba domácností, jež se proměnily v kanceláře i učebny. „Spotřeba domácností meziročně vzrostla o téměř šestnáct procent. Takto výrazné změny v běžných časech trvají několik let, nyní je pozorujeme v řádu měsíců,“ komentuje vývoj Stanislav Trávníček, předseda Rady Energetického regulačního úřadu. 

Některým domácnostem klesly nebo vypadly příjmy. Mnohé rodiny, zejména s rodiči samoživiteli, se ocitly na okraji chudoby. Ale i v rodinách se středními příjmy se začalo šetřit. Napomáhá tomu mimo jiné i inflace, která se sice statisticky pohybuje kolem tří procent, v reálu ale může být vyšší, jak upozorňují ekonomové. Zboží a služby zdražují, vhod tak přijde každá koruna.

Jednou z možností, jak ulevit rodinnému rozpočtu, je nenápadná úspora energií. Samozřejmě, bez elektřiny to nejde a spotřebičů v domácnostech spíše přibývá, než ubývá. Mnohdy ale stačí dodržovat několik pravidel.

  1. Kontrola faktury i tarifu
  2. Dobrá příprava na zimu je základ
  3. Úspory na maličkostech udělají jednu velkou úsporu

Zdroj: Depositphotos

Zkontrolujte si tarif i fakturu

Začněte tím, že ve své smlouvě nebo na faktuře za energie ověříte, zda máte správný tarif a sazbu. „Pokud používáte elektřinu na topení či k ohřevu vody, můžete využívat vysoký a nízký tarif. I další spotřebiče pak co nejvíc používejte v časech, kdy máte elektřinu levnější. Správné načasování praní či mytí nádobí pomůže ušetřit náklady spojené s energií,“ doporučuje Roman Gazdík ze společnosti ČEZ. Na dvoutarifní sazbu mají nárok právě domácnosti, které elektřinu používají k vytápění nebo topení, mají doma bojler, přímotop nebo třeba tepelné čerpadlo.

Platby za elektřinu se pak odvíjí i od velikosti jističe. Jde o takzvané pravidelné poplatky, jejichž výši stanovuje Energetický regulační úřad. Čím menší jistič máte, tím méně platíte. V některých domácnostech přitom může být jistič vyšší, než je potřeba. Zkontrolujte proto, zda vaše současné spotřebiče mají stejně vysoké nároky jako v době, kdy se připojení do sítě zřizovalo. Neplaťte zbytečně za jistič, který pamatuje třeba autodílnu po předchozím majiteli nemovitosti.

Stejně tak překontrolujte svoji fakturu i rozpis záloh od dodavatele. Zajímejte se o produkt a smlouvu, kterou máte sjednanou. Pokud se s dodavatelem spojíte s tím, že hledáte změnu, možná vám nabídne lepší cenu. Využijte některého online srovnávače cen energií. Ovšem pozor na podezřele nízké nabídky. Vedle ceny se zajímejte také o obchodní podmínky a smlouvu.

Připravte se na zimu

Nejvíce energie spotřebují domácnosti v zimě, kdy se topí a svítí, někde vzrůstá i spotřeba teplé vody. „Nejvyšší položkou v nákladech na energie v domácnosti je vytápění. Další v řadě jsou náklady na ohřev vody a také na provoz elektrospotřebičů,“ říká Roman Šperňák, tiskový mluvčí společnosti E.ON.

Prvním a nejsnadnějším krokem k úsporám energií je modernizace spotřebičů a osvětlení, například nahrazení méně úsporných žárovek LED svítidly, která mají delší životnosti a oproti běžným žárovkám asi o 85 procent nižší spotřebu. „Halogenové žárovky jsou na pomyslném druhém místě. Ušetří 25 až 30 procent energie oproti klasickým žárovkám a vydrží dvakrát déle,“ dodává Roman Šperňák.

Aby se energie zbytečně neztrácela, je podle odborníků nutné mít kvalitní okna a zateplený dům. K úsporám vede i výměna starého elektrokotle nebo přímotopů za modernější zařízení. Na ekologické vytápění lidé mohou stále získat dotace v programu Nová zelená úsporám.

 

Maličkosti za desítky korun

Kdo nemá na zateplení nebo nový spotřebič, může v domácnosti přijmout drobná opatření, která ale ve výsledku mohou měsíční spotřebu elektřiny snížit o desítky korun. „V tomto směru je vhodný termostat, který musí být správně nataven. Pokud nejste doma, snižte teplotu vytápění. Topná tělese by měla být pod okny, dochází pak k samovolné cirkulaci vzduchu. Rozmyslete se, jak velké teplo doma potřebujete. Snížení prostorové teploty v místnosti o 1 °C sníží vaši spotřebu energie až o 6 procent,“ říká Roman Gazdík.

Šetřit se dá i chytrým větráním a chlazením. Zatímco v zimě se vyplatí větrat krátce a intenzivně, asi třikrát denně po dobu zhruba deseti minut, v létě je situace jiná. V mnoha domácnostech to v parných dnech nejde bez klimatizace. „Klimatizaci nastavte maximálně o 5 °C nižší, než je teplota venku. Nejen kvůli energetické náročnosti, ale i ze zdravotních důvodů. Klimatizace by měla být používána pouze v případě potřeby,“ uzavírá Roman Gazdík.

5 úspor s ledničkou a mrazničkou

  • Nastavte si na termostatu chladničky +4 °C ve střední polici a u mrazničky -18 °C. Jen o dva stupně nižší teploty znamenají vyšší spotřebu až o 15 %.
  • Pravidelně odmrazujte. Stačí jeden centimetr námrazy, a spotřeba mrazničky stoupne až o 75 %.
  • Nestavte chladničku blízko zdroji tepla a umožněte, aby kolem ní proudil vzduch. S každým stupněm nad 20 °C narůstá spotřeba asi o pět procent. Spotřebu zvyšuje i vysoká vlhkost vzduchu.
  • Nevkládejte do chladničky teplé, či dokonce horké jídlo, chladnička musí odpařující se teplo zchladit, a vy tak přicházíte o peníze.
  • Do mrazničky neukládejte nezakryté potraviny. Voda v potravinách se vypařuje i v mrazničce, a proto může způsobit námrazu a zvýšení energetické zátěže.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 23 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ