Těžké poškození bederní páteře je od ledna zařazeno mezi nemoci z povolání

15.03.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Po několikaletém vládním vyjednávání bylo do seznamu nemocí z povolání zařazeno také těžké poškození bederní páteře. Novela zákona je účinná již od 1. ledna 2023. Onemocněním zad trpí v České republice více než pětina populace, ovšem jen malému zlomku lidí bude schváleno jako nemoc z povolání.

Česká republika se tak dostala na úroveň ostatních zemí, kde toto onemocnění je již u zaměstnanců uznáváno. Novela zákona má poskytnout ochranu zasaženým lidem, kterým tento zdravotní stav neumožňuje vykonávat jejich běžná zaměstnání

Zařazení onemocnění do seznamu nemocí z povolání plní podle Ministerstva zdravotnictví také preventivní funkci, kdy je společnost informovaná o možných zdravotních rizicích na pracovišti.

Nemoc z povolání

Zdroj: Depositphotos

„Tuto aktualizaci seznamu nemocí z povolání se MPSV podařilo prosadit po pěti letech tahanic. Jeho součástí se stanou chronická onemocnění bederní páteře způsobená dlouhodobým přetěžováním těžkou fyzickou prací. Díky tomu se podaří pomoci těm zaměstnancům, kterým těžká práce poškodila zdraví, někdy dokonce přinesla invaliditu,“ uvedla bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Pracovníci tak od 1. ledna 2023 po uznání nemoci mohou čerpat od zaměstnavatele náhradu ušlého zisku i náklady na léčbu. Schválená změna se má dotknout minimálního množství lidí, Ministerstvo zdravotnictví odhaduje, že se novela zákona dotkne kolem 25 pracovníků za rok. Neexistuje žádný veřejný dokument, kde by bylo uvedeno, jakých profesí se má nová nemoc z povolání týkat, záleží tedy na odborném posouzení oprávněného lékaře.

Aktualizace seznamu nemocí z povolání má pomoci především těm zaměstnancům, kteří pracují ve velmi náročných pracovních podmínkách. „Rozhodně nelze očekávat, že to budou pracovníci v kancelářích či administrativě, mohou to být pracovníci ve stavebnictví, strojírenství, zdravotnictví, zejména tam, kde se bez technických prostředků manipuluje s hmotnými břemeny nebo dochází k rotaci páteře,“ objasňuje vládní nařízení předseda Společnosti pracovního lékařství Milan Tuček.

Co je to nemoc z povolání?

Nemoc z povolání je nežádoucí zdravotní stav u zaměstnance, který vznikl na základě působení nepříznivých podmínek v zaměstnání a nedovoluje zaměstnanci pokračovat v práci. Pro uznání nemoci z povolání je důležité, při jakých podmínkách onemocnění nastalo a jakého stupně závislosti dosáhlo.

Kompletní výčet nemocí z povolání je pak uveden v elektronické sbírce zákonů. Tento seznam je pravidelně aktualizován a doplňován o nové nemoci z povolání.

Schválení nemoci z povolání je podmíněno přísnými podmínkami, které žadatel musí splnit, aby měl nárok na náhradu mzdy. Posuzovat zdravotní stav pracovníka mohou pouze lékaři, kteří získali oprávnění k této činnosti a jsou uvedení na seznamu poskytovatelů na webu Ministerstva zdravotnictví. Na základě návštěvy příslušného zdravotnického zařízení vydá lékař zprávu o tom, zda jde o nemoc z povolání, či nikoliv.

Můžete se proti stanovisku lékaře odvolat?

Pokud lékař vaše onemocnění zamítne definovat jako nemoc z povolání, máte nárok se odvolat do 10 dnů od zamítavého verdiktu

Žádost o přezkoumání podáváte stejnému zdravotnickému zařízení, ve kterém vám odmítli nemoc uznat. V případě, kdy zdravotnické zařízení po přezkoumání nenajde své pochybení, předá záležitost správnímu úřadu, který lékařský posudek schválí, nebo zruší. 

Ve chvíli, kdy správní úřad lékařský posudek zruší, vrátí ho zpět zdravotnickému zařízení a vyzve jej k vydání nového posudku.

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 41 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY