Co je platební systém SWIFT? Bude z něj Rusko vyřazeno?

25.02.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ruská invaze na Ukrajinu zmrazila Evropu, evropští lídři diskutují o sankcích vůči Rusku. Hovoří se o vyloučení Ruska z platebního systému SWIFT. Co je vůbec SWIFT? A jaký dopad by mohlo mít vyloučení Ruska ze SWIFTu?

Rusko 24. února 2022 zaútočilo na Ukrajinu, tento den se zapsal do historie Evropy jako nejčernější den 21. století.

Světoví demokratičtí lídři se rozhodli s Ruskem bojovat pomocí ekonomických sankcí, ale zatím se zdá, že chtějí pouze lehce bolestné řešení, dlouze váhají a zatím při obraně své vlasti umírají Ukrajinci.

Jedním z hlavních trumfů v ruce demokratického světa je platební systém SWIFT. Odstřižení Ruska ze SWIFTu by mohlo mít na tamní ekonomiku zdrcující účinek.

Ovšem nejenom na ruskou ekonomiku, propad ekonomiky bychom zaznamenali i my, přihlížející demokratičtí spojenci Ukrajiny.

Ukrajina o vyřazení Ruska z platebního systému SWIFT opakovaně žádala.

Zdroj: Depositphotos

Co je platební systém SWIFT?

SWIFT je nezávislá společnost provozující vlastní platební systém, která podléhá právu Evropské unie a vlastní ji zúčastněné instituce se sídlem v Belgii. 

Platební systém SWIFT slouží k odesílání a přijímání plateb v cizí měně po celém světě.

Systém SWIFT používá přes 11 000 finančních institucí ve více než 200 zemích ve světě.

Banky mohou rychle komunikovat mezi sebou i dalšími finančními institucemi.

Největší výhody SWIFTu oproti jiným platebním systému je jeho bezpečnost, vyšší produktivita zpracování informací a rozšířenost.

SWIFT nedrží žádné finanční prostředky, ani cenné papíry a nespravuje účty klientů.

Dodejme, že pro SWIFT neexistuje žádná celosvětová alternativa, ale pouze subkontinentální a lokální verze platebních systémů.

Vyloučení Ruska z platebního systému SWIFT

Vyřazení Ruska z platebního systému SWIFT není jednoduché řešení a bylo by zvláště pro Evropu ekonomicky bolestné.

Evropa, USA a další spojenci se rozhodli spíše sankcionovat ruské banky, oligarchy a přívržence Vladimira Putina (ne Vladimira Putina samotného) a velké společnosti (ne všechny).

Vyloučení Ruska z platebního systému SWIFT by znamenalo velké komplikace pro dodávky plynu a ropy z Ruska, čehož se bojí naši evropští spojenci.

Vyřazení Íránu ze SWIFTu znamenalo propad vývozu ropy Íránu o 50 %

Spojené státy americké v roce 2012 vyřadily Írán z finančního systému SWIFT, což mělo drtivý dopad na íránské hospodářství. V důsledku toho se příjmy Íránu z ropy propadly o 50 %, celkově se o 30 % propadl zahraniční obchod Íránu.

Íránské banky a finanční instituce byly znovu připojeny do transakčního systému SWIFT až v únoru 2016.

Kdo je proti vyloučení Ruska z platebního systému SWIFT?

Lídři Evropské unie se dohodli na doposud nejtvrdších sankcí vůči Rusku. Na tom panuje shoda. Bohužel už se řeší třetí vlna sankcí, takže stále je kam jít. Ale co ještě má Rusko provést, abychom jej bolestně skrze SWIFT zásahli?

O vyloučení Ruska z platebního systému SWIFT shoda není, proti se zatím postavili zástupci Německa, Itálie, Maďarska a Kypru. Jedná se o státy, které jsou na Rusko ekonomicky (a mnohdy i politicky) napojeny.

(Aktualizováno k 25. únoru 2022 k času 9:01).

Maďarsko je bohužel již tradičně bráno jako pátá kolona Ruska v EU, navíc Viktor Orbán hospodářsky Maďarsko zrovna nepozvedl a spíše hraje na nacionalistickou a populistickou notu a tančí čardáš mezi dotacemi EU a levným plynem z Ruska. Maďarsko je na ruském plynu prakticky závislé, což by při vyřazení platebního systému SWIFT stálo maďarské občany spoustu peněz za energie. A k tomu čekají Viktora Orbána volby....

Dodejme, že dodávky z Ruska činí přibližně 40 % z evropské spotřeby zemního plynu a 26 % z evropské spotřeby ropy. Právě vypnutí SWIFTu pro Rusko by pravděpodobně znamenal konec těchto dodávek.

Podobně jsou na tom z pohledu plynu i Německo, jehož zástupci mají od rozpadu železené oponyk svým ruským protějškům blízko a Němci při minulých sporech Evropy a Ruska spíše tlumili vášně. Němci vnímají SWIFT jako zbraň proti Rusku, ale jsou proti využití tohoto nástroje. Kancléř Olaf Scholz se kvůli tomu střetl s britským premiérem Borisem Johnsonem. Dodejme, že většina německé politické scény je proti vyřazení Ruska z platebního systému SWIFT, protože by citelně dopadlo na něměckou ekonomiku.

Vypadá to, že Scholz s Macronem bojují o roli Chamberleina 21. století. Pro férovost dodejme, že německá vláda dočasně zmrazila proces přijetí plynovodu Nord Stream 2, ale ten doposud nebyl v provozu. Francouzský ministr financí označil vyřazení Rusko z platebního systému SWIFT za poslední možnost. Asi se čeká na to, až Ukrajina padne.

Kypr je pro ruské oligarchy "pračkou peněz". Kypr je třetím největším investorem v Rusku, což je ovšem způsobeno tím, že spousta ruským firem má adresu na Kypru. Zpřízněnosti Ruska a Kypru se ukazuje i během útoku Ruska na Ukrajinu, kdy ruská banka VTB (vlastněna ruským státem) na kterou USA uvalily sankce, převedla svůj 46% podíl v bance RCB kyperským akcionářům. Díky tomu se RCB vyhne sankcím na ruské instituce.

Kdo je pro vyloučení Ruska z platebního systému SWIFT?

Česká republika, podobně jako Pobaltské státy, se vyjádřila pro ty nejtvrdší sankce pro Rusko, včetně odstřižení od systému SWIFT, což uvedl premiér Petr Fiala a trochu překvapivě i prezident Miloš Zeman, který byl doposud vůči Rusku více než vstřícný a rád si kopl do západních spojenců i našich tajných služeb.

Velká Británie se vyjádřila pro možné vyloučení Ruska ze systému SWIFT, podobně jako většina zemí EU. Tuto možnost nevyloučily ani Spojené státy americké.

Jaké jsou další sankce pro Rusko?

Velká Británie jako první zareagovala sankcemi, zmrazila aktiva ruských bank a vyřadila je z britského finančního systému. Sankce rovněž Velká Británie směřovala na Aeroflot, jehož letadla nebudou moci na britské půdě přistát.

USA zmrazí aktiva dalších ruských bank ve Spojených státech (Sberbank, VTB, Gazprombank, Otkrytie, Sovkombank a Novikombank), americký prezident Joe Biden komentoval sankce následovně:

„Zabráníme Rusku, aby bylo součástí světové ekonomiky.“

USA nevyřadí Rusko z platebního systému SWIFT, podle amerického prezidenta Bidena ohlášená opatření jsou silnější než vyřazení Ruska ze SWIFTu.

Rusové nebudou moci obchodovat v dolarech, eurech, librách a jenech.

EU uvrhla na ruské banky i důležité části průmyslu Ruska sankce.

Váhání evropských lídrů ohledně SWIFTu je voda (či krev?) na mlýn ruského agresora. Vladimír Putin se tak může do análů evropských dějin zapsat jako další z řady vyšinutých vládců po bok Hitlera, Stalina či Franka. Mezitím poteče krev nevinných dětí, žen a mužů na Ukrajině.

Tip: Kdo vlastní banky působící v Česku?

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 22 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU