O víkendu nás čeká Den matek a Den vítězství: proč některé obchody neotevřou?

06.05.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Tento víkend si všichni připomeneme, jak moc jsou pro nás důležité naše maminky, které oslaví svůj svátek. Na kdy Den matek připadá a proč?

Dalo by se říct, že Den matek je mezinárodním významným dnem, který se slaví napříč celým světem, přestože data mohou být v některých státech a zemích dost odlišná. V Česku pak existuje jedno pravidlo, podle kterého se řídí.

Kdy se v Česku slaví Den matek?

Den matek je v podstatě posuvný svátek, což znamená, že se neslaví každý rok v jeden den anebo jedno datum. Pravidlem však je, že připadá vždy na druhou neděli v květnu. V roce 2022 se tedy bude slavit 8. května.

Pokud však budete chtít koupit mamince malý dárek v podobě kytky nebo čokolády, raději zajděte na nákup už v sobotu. Na neděli 8. května totiž letos připadá ještě Den vítězství, který oslavuje konec druhé světové války v Evropě. I když platí nouzový stav, během kterého zákon nenařizuje zavřít, obchody nebudou otevřené. 

Nakoupit však můžete v obchodech s menší plochou anebo v lékárnách, na čerpacích stanicích a prodejnách na letištích, nádražích a ve zdravotnických zařízeních.

TIP: Přehled státních svátků

Jak je to s příplatkem za práci ve svátek?

Den matek nepatří mezi státní svátky. Vzhledem k tomu, že se však slaví vždy v neděli, zaměstnanci, kteří musí do práce, mají nárok na 10% příplatek ke mzdě za práci o víkendu, pokud pracují v soukromém sektoru. Zaměstnanci ve státní sféře dostanou 25 % k platu.

Ale protože se letos v tento den slaví i státní svátek, pracovníci mají hned dvě možnosti, prostřednictvím kterých se s nimi může zaměstnavatel vypořádat. Náležet jim bude ještě buď náhradní placené volno, anebo příplatek ve výši 100 %.

Den matek a Den vítězství: kdy je, obchody

Zdroj: Depositphotos

 

Existuje den otců?

Je u nás sice podstatně méně známý, a navíc nemá ani takovou tradici, ale skutečně existuje. A navíc se také jedná o posuvný významný den. Na rozdíl od Dne matek se slaví vždy třetí neděli v červnu, letos tedy 19. června.

Kromě otců si navíc každý rok přijdou na své i všichni ostatní muži. Stejně jako u nás existuje MDŽ, je v kalendáři i Mezinárodní den mužů. Na to si však pánové budou muset počkat. MDM se totiž slaví až 19. listopadu.

Čtěte také: Kdy se slaví MDŽ?

Dva nové významné dny

Prezident Miloš Zeman v dubnu podepsal hned několik zákonů a z toho se jeden týkal dvou významných dnů, které nově přibudou do kalendáře.

Prvním z nich bude 27. květen, který je označen za Den mezinárodního vzdoru. V tento termín si připomeneme atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Druhým novým významným dnem se stane 25. červen, který je připomínkou odchodu okupačního vojska. Právě ta v tento den v roce 1991 odešla z tehdejšího Československa.

Nicméně v obou případech se jedná „pouze“ o významné dny. Ani jedno datum nebylo zařazeno mezi české státní svátky, což znamená, že nepůjde o dny pracovního klidu a zaměstnancům nebude náležet žádný příplatek ani náhradní placené volno.

Čtěte také: Svátek Všech Svatých a Dušičky aneb Proč to není státní svátek?

Kdy bude další volno?

Už ani ne za dva měsíce čekají děti (velké) letní prázdniny mezi ročníky. Ty letos začínají v pátek 1. července a končí ve středu 31. srpna 2022.

Nejen dospělé pak hned zkraje letních prázdnin čekají dva státní svátky, které tentokrát nepřipadají na víkend, ale na všední dny.

  • 5. 7. je Den moravských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, který připadá na úterý,
  • 6. 7. je Den upálení mistra Jana Husa, což je středa.

V obou případech budete mít nárok buď na 100% příplatek, anebo na náhradní placené volno, jestliže vás okolnosti donutí pracovat. Ani v jeden den pak obchody nezavřou.

Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU