Záchranáři a hasiči mohou odejít do důchodu dříve

27.11.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Pracujete jako záchranář nebo hasič? Pokud ano, je vysoká šance, že odejdete do důchodu dříve než ostatní. Co musíte splnit?

I když se už opravdu dlouho vášnivě debatuje o navýšení důchodového věku, což se logicky a u spousty profesí i oprávněně spoustě lidí nelíbí, u některých profesí naopak dochází ke snížení. V závěru roku 2022 totiž prošla legislativním procesem novela důchodového zákona. Pojďme se tedy podívat, jaké změny nastaly a kdo odejde do důchodu dříve.

Důchodový věk v ČR

V České republice je důchodový věk obecně stanoven na 65 let s tím, že kdo dosáhne tohoto věku po roce 2018, musí ještě navíc splnit potřebnou dobu účasti na sociálním (důchodovém) pojištění, která činí minimálně 35 let. Čím více let pojištění pak jedinec získal, tím vyšší bude mít měsíční důchod.

TIP: Kalkulačka výše důchodu

Kdo ale může mít důchodový věk nižší, a do penze tak bude moci odejít dříve, jsou nově záchranáři a hasiči. Později by se mělo přidat více profesí. Dřívější odchod do penze však bude podmíněný tím, kolik daná osoba odpracovala směn.

Koho se týká snížení důchodového věku?

Mezi zmíněné záchranáře můžeme prozatím zahrnout členy výjezdové záchranářské skupiny, operátory zdravotnických záchranných středisek a záchranáře horské služby. Dále sem patří i členové jednotek podnikových hasičských sborů.

Marián Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, tento krok obhajoval především fyzickou a psychickou náročností, která úzce souvisí s povahou takových povolání. Očekávat navíc můžeme i to, že později dojde k rozšíření seznamu tzv. náročných profesí, a dřívější odchod do penze se tak bude týkat daleko většího počtu lidí

Čtěte také: Jaký bude váš důchod v roce 2024? Vypočítejte si to

Snížení důchodového věku pro záchranáře

Zdroj: Shutterstock

 

Kdy se sníží důchodový věk?

Bohužel nepůjde o nic automatického. Snížení věku odchodu do důchodu bude vázáno hned na dvě podmínky. Tou první je, že zaměstnanec bude muset odpracovat minimálně 4400 směn, což odpovídá orientačně zhruba 20 letům vykonávání profese. Za tuto dobu se mu obecný důchodový věk sníží o 30 měsíců, čili o dva a půl roku.

Následně pak dojde ještě ke krácení věku za každých dalších 74 odpracovaných směn, ale vždy o jeden kalendářní měsíc a nanejvýš o dobu 60 měsíců, tedy o 5 let, a to v součtu se snížením za 4400 odpracovaných směn.

V praxi to znamená, že pokud zůstane obecný důchodový věk nastaven na 65 let, záchranáři budou moci do penze odejít nejdříve v 60 letech bez toho, aby se jednalo o předčasný důchod.

Druhou podmínkou pak je, že dřívější nárok na starobní důchod bude vázán na zvýšené pojistné placené zaměstnavateli za dobu výkonu práce záchranáře. Je tomu tak proto, aby osoby, které nebudou mít na dřívější odchod do penze nárok, nijak nedoplácely na tuto výhodu pro vybrané skupiny náročných profesí.

Čtěte také: Jak ovlivní výši důchodu paušální daň nebo minimální zálohy?

Kdy se seznam rozšíří o další náročné profese?

K rozšíření tzv. náročných profesí by mělo dojít ihned na začátku roku 2025. Původně k němu přitom mělo dojít na začátku roku 2023.

Od kdy jsou změny platné?

Návrh novely důchodového zákona loni prošel celým legislativním procesem, a schválená změna tedy poté nebyla platnosti od 1. ledna 2023. Společně s ní se pak navíc rozšířil i okruh osob, které získají nárok na výchovné. A dále také došlo ke snížení důchodu pro komunistické prominenty.

Čtěte také: Jak se liší důchod přiznaný v roce 2022, 2023 a 2024? Vyplatilo se odejít do předčasného?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 28 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY