Jaké jsou nejčastější závady na tepelném čerpadle a jak je řešit

30.11.2022 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zvažujete pořízení tepelného čerpadla? Pokud ano, určitě by vás mělo zajímat, jaké jsou jeho nejčastější závady, jak dlouhá záruka se na něj vztahuje včetně toho, zda si lze tyto závady nějak připojistit.

Nákup tepelného čerpadla je velká investice, nicméně jeho velkou výhodou je finanční úspora na provozu domu. Ceny energií jsou kvůli aktuální krizi velmi vysoké a čerpadlo je tak jednou z možností, jak lze snížit závislost na dodavatelích a zároveň posílit soběstačnost nemovitosti, díky čemuž navíc stoupne i její hodnota.

Dozvíte se:

Nejčastější závady na tepelných čerpadlech

Mezi závady provozního typu můžeme zařadit zanesený filtr, nízký tlak v otopné soustavě a zavzdušněný otopný systém. U čerpadla země-voda je to pak kolektor nebo vrty.

U samotného čerpadla jsou pak nejčastěji problémy s

  • vadným kompresorem,
  • vadným ventilátorem,
  • únikem chladiva,
  • vadnou řídicí jednotkou,
  • vadným oběhovým čerpadlem
  • vadným čidlem.

Z výčtu je pak nejdražší opravit právě kompresor nebo ventilátor. Nejméně nákladnou opravu bude mít vadné oběhové čerpadlo nebo čidlo.

Čtěte také: Tepelná čerpadla jdou na dračku. Jak jsou na tom jejich výrobci a dodavatelé?

Nejčastější poruchy tepelných čerpadel a záruka, pojištění

Zdroj: Depositphotos

 

Kdy se závady projevují a jak jim předcházet?

Bohužel se samozřejmě může stát, že je nainstalována již vadná součástka. Nicméně zmíněné závady tepelného čerpadla včetně těch provozních se mohou objevit nebo vzniknout kdykoliv v průběhu jeho životnosti. Přece jen se stále jedná jen o stroj.

V mnoha případech však za problémy nemůže technika samotná, jako spíše sám člověk. Mnoha závadám je proto možné předcházet správným návrhem, který bude pro daný dům vypracován individuálně. Do projektu musí být zahrnuta veškerá specifika nemovitosti. Návrh je nutné vždy konzultovat s odborníky, případně nechat vše ověřit přímo u samotného výrobce, který navíc, pokud to sám umožňuje, může na místo instalace přijet.

Kromě návrhu na míru je pak navíc důležitá i správná instalace dle instalačního manuálu právě od výrobce tepelného čerpadla. Řádná instalační firma by tedy měla mít k dispozici doklad o odbornosti v instalaci tepelných čerpadel. Je to totiž i špatná instalace a nesprávný provoz, kvůli čemuž může dojít ke vzniku závady, ale i ke zkrácení životnosti stroje.

Čtěte také: Jak často musíte nechat kontrolovat kotle, komín nebo tepelné čerpadlo?

Jaká záruka se vztahuje na tepelné čerpadlo?

Na tepelné čerpadlo se vztahuje standardní dvouletá záruka, kterou je navíc za příplatek možné prodloužit, a to až na dobu 10 let. Počítejte však s tím, že prodloužení záruky zde vychází na tisíce korun s tím, že další desítky tisíc můžete utratit za preventivní servisní prohlídky, kterým se budete muset podrobovat, jestliže budete chtít plnou prodlouženou záruku uplatnit. I během záruční doby se tedy pravděpodobně nevyhnete dalším nákladům.

Stejné pravidlo platí i u materiálové prodloužené záruky, která se váže na tepelná čerpadla. Ta vám zajistí, že pokud se něco porouchá, nebudete platit za nový materiál. Výrobek na výměnu tedy dostanete zdarma. Za co si ale už zaplatíte, budou náklady na výměnu, čili doprava, práce a instalace. I v tomto případě je navíc možné, že se nevyhnete povinnosti nechat provést preventivní servisní kontrolu, za kterou si budete muset zaplatit.

Vždy se proto ohledně podmínek uplatnění záruční doby, ať už se jedná o standardní, prodlouženou, nebo materiálovou záruku, informujte přímo u instalační firmy a výrobce tepelného čerpadla.

Zjistěte více: Jak je to se zárukou na tepelné čerpadlo

Lze si tepelné čerpadlo nějak pojistit?

Ano, lze. Pojištění tepelného čerpadla bývá často součástí pojištění nemovitosti a domácnosti. I zde je však vhodné přesvědčit se, že je čerpadlo zaneseno v pojistné smlouvě, zda náhodou nespadá mezi výluky včetně toho, proti čemu všemu je pojištěno. Kromě živelných pohrom včetně požáru je vhodné myslet i na přepětí v síti, zkrat zařízení a mnoho dalšího. Škoda navíc nemusí vzniknout pouze u vás, ale i na vedlejších budovách.

Čtěte také: Jak a proč si pojistit tepelné čerpadlo nebo solární panely

Zdroj: Alpha-InnoTec, GT Energy

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ