Čtyři situace, ve kterých vám pojištění storna dovolené nepomůže

22.05.2023 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Chystáte se na dovolenou a zvažujete pojištění storna cesty? Věnujte pozornost i pojistným podmínkám. Pokud vás nepustí na palubu, protože se opijete nebo nebudete mít platný test, pojišťovna to nekryje.

Pojištění storna cesty si sjednáváte v rámci cestovního pojištění. Slouží pro případy, kdy z nějakého důvodu nakonec nebudete moci odcestovat na zaplacenou dovolenou. Podle sjednaného typu vám pak pojišťovna proplatí většinou 80–100 % vynaložených nákladů na letenky, ubytování či zájezd od cestovní kanceláře. Záleží, jakou jste si sjednali spoluúčast

Pojištění storna cesty se ale nedá využít plošně na jakoukoli situaci, která vám znemožní na dovolenou odjet. Kdy ho využít nemůžete?

Tip: Chystáte se na hory či k moři? Jaké cestovní pojištění je pro vás to nejlepší?

Zdroj: Depositphotos

Když sami nesplníte podmínky

Pojišťovny vám neuhradí storno cesty v případě, že k němu dojde vaší vinou. Například cestujete do Japonska, které vyžaduje buď 3 dávky očkování proti koronaviru, nebo platný negativní PCR test. Obojí je nutné předložit při nástupu na palubu letadla směřujícího do Japonska. Protože v současné době z České republiky nemáme přímé spojení s Japonskem, musíte letět s přestupem. Při odletu z ČR po vás tedy pravděpodobně nebude chtít palubní personál vidět tento dokument, zvlášť pokud máte přestup v zemi, která už situaci kolem koronaviru tak přísně nesleduje a nevyžaduje žádná potvrzení.

V případě, že ale následně na přestupu nebudete schopni doložit platný test či očkování, a nebudete proto vpuštěni na palubu, nemůžete storno cesty uplatnit. Nesplnili jste totiž podmínku pro vstup do země a na to se pojištění storna cesty nevztahuje.

Totéž platí například v situaci, kdy se ještě před odletem nadmíru posilníte alkoholem, například v letištním salonku, a palubní personál vás následně pro nevhodné chování odmítne vpustit na palubu.

Tip: Ochrání vás cestovní pojištění i v případě selhání antikoncepce?

Když je v karanténě celá vaše ulice

V rámci pojištění storna cesty se dnes už běžně setkáte s tím, že pokud onemocníte koronavirem těsně před odjezdem na dovolenou, můžete na tuto situaci využít pojištění storna cesty. 

To ale neplatí v případě, kdy je nařízena plošná karanténa. Pokud byste tedy měli smůlu a byla do karantény poslána například celá vaše ulice, pojištění storna cesty takovou událost nekryje.

Tip: Co s nevyčerpanou dovolenou na sklonku roku 2022? Kdy ji lze převést do budoucna a kdy ne?

Když vám škodu má uhradit někdo jiný

Pojišťovny také mívají ve výlukách situaci, kdy primárně existuje jiný subjekt, který by vám škodu měl nahradit. Taková situace může nastat, když vám například zaměstnavatel na poslední chvíli zruší již schválenou dovolenou. Pak vám podle zákoníku práce musí uhradit náklady, které vám bez vašeho zavinění vznikly právě proto, že zaměstnavatel vám dovolenou zrušil.

Podobně by se postupovalo, kdyby došlo například k úpadku cestovní kanceláře. Pak sice máte nárok na vrácení peněz, ale od cestovní kanceláře, která je proti úpadku ze zákona pojištěna. Vaše pojišťovna, kde jste si sjednali pojištění storna cesty, vám v tomto nepomůže.

Tip: Co dělat, když se v cizině zraníte bez cestovního pojištění

Pojistné plnění ano, ale jen poloviční

Setkat se můžete také s tím, že za určitých okolností vám pojišťovna sice uzná váš nárok na využití pojištění storna cesty, ale neproplatí vám vše.

Například ERV Evropská pojišťovna má v pojistných podmínkách uvedeno, že pokud svou cestu zrušíte z důvodu, že země, do které cestujete, může z důvodu bezpečnosti, zdravotní situace, politické či klimatické situace vyvolat obavu z cestování do dané destinace, máte na plnění nárok jen z poloviny.

Pokud tedy například cestujete do země, kde došlo k nějakému prudkému zhoršení situace z politických důvodů a vy chcete ze strachu dovolenou raději zrušit, dostanete jen polovinu pojistného plnění, na které byste měli nárok.

Tip: Zaměstnavatel chce koncem roku celozávodní dovolenou. Ale co když nějaký zaměstnanec už žádnou nemá?

Autor článku

Veronika Doskočilová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ