Pět situací, kdy vám soud nepovolí oddlužení

19.04.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Zvažujete podání žádosti o oddlužení? V některých situacích ji soud zamítne už jen z formalistických důvodů, jindy může hrát roli i nepoctivý záměr nebo nejasná situace.

Pokud se dostanete do situace, když už nejste schopni dále splácet své dluhy, můžete zkusit požádat o oddlužení. Při tom vám nehrozí, že vám zbývající majetek sebere exekutor, aby z výtěžku z prodeje uspokojil věřitele. Osobní bankrot neboli oddlužení funguje na principu alespoň částečného odpuštění nesplacených dluhů. Během procesu oddlužení už vaše dluhy nerostou a exekutor vám nesmí zabavit majetek. 

Zdroj: Depositphotos

Od 1. června 2019 se podmínky oddlužení změnily a nyní je tento proces možný ve dvou variantách:

  • sjednání splátkového kalendáře, kdy maximálně 5 let pravidelně odevzdáváte veškeré příjmy kromě nezabavitelného minima a dochází k prodeji vašeho majetku,
  • zpeněžení majetku dražbou.

O formě oddlužení si nemůžete rozhodnout vy, rozhodují věřitelé, a když se nedohodnou, rozhodne soud. Jsou ale i situace, kdy vám soud oddlužení nepovolí.

Tip: Nová pravidla oddlužení a osobního bankrotu pro rok 2019

Když nejste schopni splácet dost

Jednou z podmínek oddlužení je, že prokážete, že zvládnete splácet:

  • odměnu a hotové výdaje insolvenčnímu správci v plné výši,
  • stejnou nebo vyšší částku ostatním věřitelům,
  • výživné v plné výši,
  • odměnu sepisovatele.

Pokud neprokážete, že zvládnete tyto výdaje poplatit, nebo soud zhodnotí, že to není ve vašich možnostech, oddlužení vám zamítne.

Tip: Může si manžel za vašimi zády vzít půjčku?

Když vám oddlužení už jednou zamítli

Pokud vám v nedávných letech už jednou soud oddlužení zamítl, může to pro vás být na čas překážkou v tom, aby vám bylo oddlužení povoleno.

Jednou z podmínek totiž je, že v posledních 5 letech vám nesměl být zamítnut návrh na oddlužení. Pokud se tak stalo, můžete znovu požádat až po 5 letech od zamítavého rozhodnutí. 

Tip: Peníze jsou v manželství společné, půjčit z nich kamarádovi jen tak nemůžete

Když vám oddlužení schválili a pak zrušili

I když vám oddlužení schválí, musíte dodržovat domluvené podmínky. Jinak hrozí, že vám soud oddlužení zruší pro nepoctivý záměr. Může například usoudit, že jste se sice zavázali splácet výše uvedené splátky každý měsíc, ale že to dlouhodobě neděláte, jste například bez práce a nesnažíte se si práci najít, nereagujete na výzvy z Úřadu práce atd. Nebo zatajujete svoje příjmy, nekomunikujete dostatečně s insolvenčním správcem ani soudem, vezmete si další půjčku atd.

Zkrátka ve vašem jednání neuvidí snahu o zlepšení situace a rozhodne, že takto se poctivý člověk nechová. A oddlužení vám pro nepoctivý záměr zruší. Pokud se tak stane, rozhodně nemůžete hned požádat o nové oddlužení. Platí stejná lhůta, jako když vám oddlužení zamítli. Můžete znovu zažádat až po 5 letech. 

Tip: Jak řešit dluhy u zdravotní pojišťovny?

Vzali jste svůj návrh zpět? Je to také problém

Problematická je i situace, kdy jste sice návrh na oddlužení podali, ale pak jste si to rozmysleli a stáhli jste ho zpět. Ať už je důvod jakýkoli, nemůžete o oddlužení zažádat ihned znovu, soud by vám ho zamítl.

V takové situaci musíte minimálně 3 měsíce počkat. A počkat je v tomto případě rozhodně lepší. Pokud vám soud návrh zamítne, mohli byste si nový návrh podat až za 5 let, viz výše.

Tip: Exekuce: Jak se změnila jejich pravidla v roce 2022?

Osvobodili vás od placení pohledávek?

Výše uvedené případy, kdy vám například oddlužení povolili, ale pak zrušili pro nepoctivý záměr, nebo jste návrh na povolení oddlužení vzali zase zpět, se nazývají kvalifikovaná insolvenční historie. Spadá do ní také situace, kdy vám soud přiznal osvobození od placení pohledávek.

Pokud žádáte o povolení oddlužení a zároveň jste už někdy v předchozích 10 letech byli úspěšní v tom, že vás soud osvobodil od placení pohledávek, návrh na oddlužení vám bude zamítnut.

 

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel