Co dělat, když chce nedostatečně identifikovaný vlastník legalizovat černou stavbu?

10.10.2023 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Musíte se před katastrem nemovitostí identifikovat jako vlastník? Pokud ano, celou situaci může výrazně zkomplikovat řešení černé stavby. Jak se v takové situaci postupuje?

Osobám, které nejsou před katastrem nemovitostí a Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových dostatečně identifikovány jako majitelé nemovitosti, se chýlí lhůta, po kterou se mohou přihlásit ke svému majetku. Doložit důležité dokumenty může být složité, a o to více v případě, že majetkem je černá stavba. Na co se v takové situaci připravit?

Jaké náležitosti musí splnit nedostatečně identifikovaní vlastnící černé stavby?

Před ÚZSVM a katastrálním úřadem bude nutné splnit všechny náležitosti, stejně jako je tomu u všech ostatních staveb. Vlastnící se budou muset dostatečně identifikovat, to znamená doložit údaje prostřednictvím rodných, oddacích nebo úmrtních listů, popř. rozhodnutí z dědických řízení. Pokud je vyžadováno prokázání vlastnictví, pomohou vám kupní, darovací nebo směnné smlouvy. V některých situacích však bude nutné dodat výpisy z dřívějších pozemkových evidencí.

Vzhledem k tomu, že půjde o majitele černé stavby, byrokracie rozhodně nekončí zmíněným procesem. Pokud se budou chtít o nemovitosti přihlásit, bude je čekat ještě proces odstranění nedostatku a legalizace stavby.

Čtěte také: Jak dlouho trvá stavební řízení?

Nedostatečně identifikovaný vlastník a černá stavba

Zdroj: Depositphotos

 

Jak rozlišujeme černé stavby?

Právně rozlišujeme dva typy černých staveb. Jde o nepovolenou a neoprávněnou stavbu.

O nepovolenou stavbu se jedná, pokud byla provedena bez příslušného povolení, které vyžaduje stavební úřad. Také může jít o stavbu, která má odchylky od schváleného projektu, např. jiné půdorysové rozměry apod.

Neoprávněnou stavbou je pak stavba, která je postavena na cizím pozemku bez potřebného povolení. Lukáš Regec z BDO Legal navíc dodává: „Může jít o situace, kdy stavba jakoukoliv svou částí zasahuje do sousedního pozemku, ale například se může jednat i o vedení inženýrských sítí napříč cizími pozemky bez souhlasu jejich vlastníků.“

Čtěte také: Jak prokázat vlastnictví, aby vaše nemovitost nepropadla státu?

Co musí doložit nedostatečně identifikovaní vlastníci s černou stavbou?

Pokud stavební úřad dojde k závěru, že je stavba nepovolená nebo neoprávněná, je povinen zahájit řízení o odstranění stavby. V rámci tohoto řízení je povinen zároveň poučit vlastníka stavby o tom, že předmětnou stavbu je možné na žádost dodatečně povolit za splnění podmínek stanovených zákonem.

To tedy znamená, že nedostatečně identifikovaní vlastníci nemovitosti nebudou muset doložit jen dokumenty, kterými potvrzují svou identifikaci a vlastnictví, ale i další doklady, které černou stavbu zlegalizují. Proces tedy bude o to komplikovanější.

Podle advokáta z BDO takovým dokladem může být ono dodatečné povolení stavby s vyznačeným souhlasem o povolení užívání stavby. To vydává stavební úřad za předpokladu, že stavba může být užívána, a tedy i zlegalizována. A právě to se děje na popud zahájení řízení o odstranění stavby. Problémem však je, že aby mohlo vůbec k zahájení řízení dojít, musí být vlastník stavby, a tedy nemovitosti dostatečně znám.

Aby tedy mohlo k legalizaci dojít, musí se sám vlastník přihlásit Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a začít situaci aktivně řešit a sehnat veškeré dokumenty, které slouží k jeho identifikaci, aby mohlo dojít k zápisu na katastr. U nedostatečně identifikovaného vlastníka nemůže být řízení zahájeno.

Lukáš Regec z BDO Legal už jen dodává, že se tak vlastnící snadno ocitnou v bludném kruhu, ze kterého je často vyvede jedině soud. Zároveň také doporučuje podobné situace raději řešit rovnou s odborníky.

Čtěte také: Jak se daní rozestavěná stavba? A jak postupovat po kolaudaci?

Do kdy je možné se přihlásit k nemovitosti?

Nedostatečně identifikovaný vlastník je osoba, která je katastrálnímu úřadu zcela neznámá, nebo u ní chybí nutné informace, jako je např. adresa. ÚZSVM vydal na svých webových stránkách seznam takto nedostatečně identifikovaných vlastníků. Pokud se takový vlastník nepřihlásí a nedodá podklady pro svou identifikaci do 31. prosince 2023, nemovitost v souladu s občanským zákoníkem propadne do vlastnictví státu.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ