Jaké výhody mají předdůchodci při placení zdravotního pojištění

28.05.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Z důvodu prodlužování řádného důchodového věku a znevýhodnění podmínek pro předčasné důchody stoupá atraktivita předdůchodu. Jak to však mají předdůchodci s povinným zdravotním pojištěním? A jaká pravidla v této oblasti platí pro výdělečně činné předdůchodce?

V předdůchodu se pobírají vlastní naspořené finanční prostředky na smlouvě o doplňkovém penzijním spoření. Do předdůchodu je možné odejít nejdříve 5 let před dosažením řádného důchodového věku, přičemž je nutné předdůchod pobírat alespoň dva roky.

Pro čerpání všech legislativních výhod předdůchodu je nutné, aby měsíční částka předdůchodu činila alespoň 30 % průměrné mzdy. Základní podmínkou pro čerpání předdůchodu je tak dostatek vlastních úspor na smlouvě o doplňkovém penzijním spoření.

Zdroj: Depositphotos

Zdravotní pojištění platí stát

Občané čerpající předdůchod mají vyřešen svůj pojistný vztah u zdravotní pojišťovny. Pro účely placení zdravotního pojištění jsou státními pojištěnci nejenom státní důchodci, ale i předdůchodci. To je velmi důležité, neboť všechny osoby bez zdanitelných příjmů, což jsou občané, kteří nejsou zaměstnanci, OSVČ nebo státní pojištěnci, si musí v roce 2024 platit měsíční zdravotní pojištění v částce 2552 Kč (tj. 13,5 % z minimální mzdy 18 900 Kč).

Tip: Jak se zvýšilo zdravotní pojištění pro samoplátce v roce 2024

Možnost neomezeného příjmu v předdůchodu

Výhodou předdůchodu oproti předčasnému důchodu je i skutečnost, že předdůchodci mohou mít – na rozdíl od předčasných důchodců – libovolný vlastní příjem. Předdůchodci mohou pracovat i na klasickou pracovní smlouvu a podnikat bez příjmových limitů.

Z aktivních příjmů ze závislé činnosti a samostatné výdělečné činnosti sice předdůchodci zdravotní pojištění platí, v některých případech se však na ně vztahují určité výhody.

Spočítejte si svůj starobní důchod v naší kalkulačce

 

Žádná úleva pro zaměstnavatele

Zaměstnavatelé platí za zaměstnance pobírající předdůchod na zdravotním pojištění 9 %, tedy stejně, jako je tomu u jiných zaměstnanců, k žádné úspoře na straně zaměstnavatele tedy nedochází.

Neprovádí se dopočet u zdravotního pojištění

Minimální mzda platná pro práci na plný úvazek činí v letošním roce 18 900 Kč. Zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek tedy mohou mít hrubou mzdu nižší než právě 18 900 Kč. Minimální zdravotní pojištění pro zaměstnance činí 2552 Kč.

Pokud má zaměstnanec pracující na zkrácený úvazek hrubou měsíční mzdu nižší než 18 900 Kč a přitom není státním pojištěncem nebo neplatí zdravotní pojištění ještě v jiném zaměstnání nebo v podnikání, musí počítat s vyšší platbou zdravotního pojištění, než je standardní sazba 4,5 %. Zaměstnavatel totiž platí vždy na zdravotním pojištění 9 % z hrubé mzdy zaměstnance a dopočet do minima ve výši 2552 Kč jde v těchto případech na vrub zaměstnance. Pracující předdůchodci jsou však současně státními pojištěnci, a proto se v takových případech dopočet do minima neprovádí.

Čtěte také: Co je dopočet do minima u zdravotního pojištění a kdy k němu dochází?

Vedlejší samostatná výdělečná činnost

Podnikající předdůchodci vykonávají z pohledu placení zdravotního pojištění vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. To znamená, že při výpočtu ročního zdravotního pojištění nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ, jako je tomu při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti.

Zdravotní pojištění se vypočítává vždy ze skutečného vyměřovacího základu (poloviny daňového základu). Při nižším zisku zaplatí podnikající předdůchodci na zdravotním pojištění značně méně, než když je vykonávána hlavní samostatná výdělečná činnost. V předdůchodu se tedy finančně vyplatí i podnikání s nižším ziskem.

Tip: Jaké další příjmy mohou mít předdůchodci a co je omezuje?

Praktický příklad

Pan Miroslav je v předdůchodu a přivydělává si samostatnou výdělečnou činností. Hrubý zisk za rok 2023 má ve výši 120 000 Kč, skutečný vyměřovací základ je 60 000 Kč (120 000 Kč × 50 %). Roční zdravotní pojištění činí tedy 8100 Kč (60 000 Kč × 13,5 %).

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY