Co týden dal?

06.01.2006 | , Finance.cz
Press centrum


Rusko pozastavilo Ukrajině dodávky zemního plynu, rozpočet Evropské unie byl stanoven, český schodek veřejných financí je v normě a mnoho dalších událostí z domova, ze světa i z našeho serveru v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Evropské země zaznamenaly omezení dodávek zemního plynu poté, co Rusko utáhlo Ukrajině plynové kohouty, a vzbudilo tak obavy z využívání energie coby politické zbraně. Jako důvod uvedlo Rusko ukrajinské odmítnutí požadavku Moskvy na více než čtyřnásobné zvýšení ceny. Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že opatření Ruska je politováníhodné. Česko zůstalo jednou z mála zemí, která utažení kohoutů nezaznamenala. Dominantní domácí dodavatel RWE Transgas uvedl, že dodávky ruského zemního plynu do Česka pokračují na obvyklé úrovni. Evropská unie v současné době hledá cesty, jak snížit závislost na ruském dodavateli. Jednou z projednávaných alternativ je budování dalších plynovovů a diverzifikace dodávek nebo výstavba strategických zásobníků.
  • Členské státy Evropské unie konečně našli společnou řeč v otázce budoucí podoby společného rozpočtu EU. Ten sice není zaměřen jen na podporu oblastí EU, které zajišťují ekonomickou prosperitu, ale bez rozpočtu by nebylo možné řešit a financovat žádný z mnoha projektů jednotlivých členských států. Česká republika se oproti současnému období dočká více než šestinásobného zvýšení čistých příjmů, které by měly dosáhnout 3,2 mld. eur (90 mld. korun) za rok. Skoro dvě pětiny z těchto příspěvků pro ČR budou následně směřovat do zemědělství.
  • Slovenský deficit veřejných financí bez nákladů na penzijní reformu dosáhl loni zhruba 3,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP), a překonal tak cíl 3,4 procenta HDP, uvedl ve čtvrtek ministr financí Ivan Mikloš. Výsledku pomohly lepší než očekávané příjmy díky rychlému růstu ekonomiky a také škrty ve vládních výdajích, dodal Mikloš.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/
 

/>/>/>

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít
STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50 % měsíčního příspěvku zpět!!!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

Začněte si v novém roce spořit na finanční zajištění do důchodového věku a přestaňte se spoléhat na státní systém důchodového zabezpečení. Zajisté vám záleží na tom, jak prožijete svoji penzi. Uzavřete proto penzijní připojištění se státním příspěvkem, které vám k naspoření potřebné částky pomůže. 

/>

Posledních 7 dní doma

  • Schodek veřejných financí by měl v Česku letos skončit na plánovaných 3,8 procenta HDP nebo lépe, a země tak dodrží závazky, které si stanovila v harmonogramu zavedení eura, uvedl v úterý ministr financí Bohuslav Sobotka. Resort oznámil, že schodek veřejných financí loni podle předběžných údajů klesl na 2,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 3,0 procenta HDP v roce 2004. Podle konvergenčního programu, který je cestovní mapou pro zavedení eura, chce česká vláda snížit deficit pod 3 procenta HDP v roce 2008, aby země mohla platit společnou měnou od roku 2010.
  • Ministr průmyslu Milan Urban věří, že jihokorejská automobilka Hyundai si nakonec vybere pro svůj nový evropský závod Česko a že delegace, která do Asie vycestuje příští týden, bude úspěšná. "Ta delegace, která 9.ledna odjede do Koreje, má mandát k tomu, aby předložila určitou finální alternativu v rámci balíčku spolupráce mezi českou vládou a automobilkou Hyundai," řekl Urban ve středu Reuters. "Já předpokládám, že po těch negociacích, které probíhaly, by tato finální alternativa mohla být oběma stranami potvrzena," dodal Urban. Hyundai zvažuje, zda továrnu za 1 miliardu eur s roční kapacitou 300.000 vozů umístí v Nošovicích v moravskoslezském kraji. Lokality si cení kvůli blízkosti sesterské továrně Kia v Žilině na Slovensku.
  • Budějovický Budvar obhájil ve Finsku ochrannou známku proti konkurenční americké společnosti Anheuser-Busch, a může tak v zemi nadále používat obchodní název "Budweiser Budvar". Pivovar to uvedl ve čtvrtek. Budvar čelil od roku 1996 žalobě největšího amerického výrobce piva, který si na obchodní název činí rovněž nárok. Obě firmy vedou v současnosti více než 40 soudních sporů a 70 správních řízení před patentovými úřady. V loňském roce uspěl budějovický pivovar například v zemích Beneluxu, zatímco Maďarsko naopak potvrdilo nárok Američanů.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

Posledních 7 dní na našem serveru

  • V sekci Bydlení u nás nyní nově najdete informace o hypotečních úvěrech již 13 bank. Přidali jsme hypoteční úvěry od Volksbank, Citibank a Bawagbank.
  • Chcete si vzít spotřebitelský úvěr. V sekci Bankovnictví naleznete všechny podstatné informace, včetně nabídky všech bank zaktualizované k 5.1 2006.
  • Koncem roku 2005 byla ukončena procedura ohledně schválení novely Zákona o daních z příjmů. Změny, které přinesla, se dotýkají také problematiky výpočtu mzdy. Z toho důvodu jsme zaktualizovali náš mzdový kalkulátor, kde si můžete vypočítat o kolik se změní váš příjem v roce 2006. Pod tímto kalkulátorem je umístěna stará verze platná do konce loňského roku. Poslouží vám nejen kvůli ročnímu zúčtování daně, ale také k přehlednému porovnání dopadu této novely.
  • Ani kalkulátoru nemocenské v sekci Ekonomika se nevyhnula změna v letošním roce. Systém výpočtu se však nemění, došlo pouze ke zvýšení redukčních hranic. Spočítejte si kolik dostanete letos!
  • Zajímá  vás harmonogram jednání bankovní rady České národní banky? V sekci Bankovnictví jsme pro vás připravili aktuální Kalendář událostí a zveřejňování údajů ČNB na rok 2006.

Poradenství
Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme na problematiku daní, konkrétně na možnost vložení výdajů za hlídání dětí do nákladů.

Otázka:
"Dobrý den, jsem zaměstnanec na plný pracovní úvazek a mám 2 malé děti. Manžel je živnostník (místo podnikání v místě bydliště - grafické a reklamní služby). Oba jsme plně pracovně vytíženi a musíme si platit chůvu na hlídání, která má ŽL na hlídání dětí a fakturuje nám měsíčně. Babičky hlídat nemůžou a tak je chůva pro nás jedinou možností, pokud chceme oba pracovat. Je nějaká možnost, aby si tento náklad dal manžel do nákladů? Nebo je nějaká možnost, aby firma, která mě zaměstnává mi hradila hlídání dětí a dala si tyto faktury do nákladů? Děkuji vám za odpověď."

Odpověď:
"Váš zaměstnavatel v tomto vztahu figurovat nemůže. Jinak se obávám, že náklady na chůvu si jako položku snižující základ daně neuplatníte..."

Celou odpověď naleznete zde.

Fintriky
Tento týden jsme vám v naší pravidelné rubrice finanční tipy a triky nevrhovali, jak jednoduše a efektivně vyřešit následky vánočních a novoročních svátků. Včera jsme vám poradili, jak nejlépe bojovat proti přebytečným kilům z častého pojídáním cukroví a jiných neodolatelných svátečních jídel a dnes vám prozradíme, jak můžete bojovat s dluhy. Ve středu a čtvrtek si můžete přečíst, co lze provést s dárky nevhodnýmijak reklamovat dárky nevyhovující a v pátečním fintriku se dozvíte vše podstatné o lednových výprodejích.

Anketa
Celý tento týden jsme se vás v naší Anketě ptali, zda si každoročně dáváte novoroční předsevzetí. Na základě odpovědí je zřejmé, že většina z našich čtenářů již tuto tradici opustila. Posuďte sami...

  • Ano, každoročně - 13 %
  • Občas - 10 %
  • Ne, je to zbytečné - 77 %

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum