Posíláme přihlášku na vysokou

20.01.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Vyplnění přihlášky na vysokou nebo na vyšší odbornou školu je třešničkou na dortu složitého procesu výběru správného pomaturitního vzdělávání. Jak a kdy vylňovat? Kam posílat?

Téma týdne: Chystáme se na studia po střední škole

To hlavní, co asi napadne každého, je vyplnění přihlášky. Existuje oficiální formulář používaný všemi vysokými školami a ten je možné zakoupit např. v prodejnách SEVTu. Formulář koupíte, vyplníte. Snadné. Stejný formulář si můžete stáhnout z našich stránek.

Některé vysoké školy si však vytvořily formuláře vlastní a je pak nutno používat tyto. Další variantou jsou elektronické přihlášky, jak to má např. Vysoká škola manažerské informatiky a ekonomiky nebo Univerzita Palackéhov Olomouci. Jak už to tak u elektronických formulářů bývá, jejich vyplněním získáváte výhody. Konkrétně na VŠ manažerské informatiky získáváte slevu 100 korun z administrativního poplatku, na Palackého univeritě korun 50 oproti přihlášce podané poštou.

A jaký je nejběžnější postup podání přihlášky?

  1. Vyplnění přihlášky
  2. Zaplacení poplatku za přijímací řízení
  3. Odeslání přihlášky a dalších dokumentů vyžadovaných fakultou na studijní oddělení
  4. Čekání

Instrukce kterak konkrétně vyplnit přihlášku vydalo Ministerstvo školství a otiskl je např. server Superstudent na této stránce.

Jelikož se většina přihlášek podává s koncem února dá se předpokládat, že do termínu přijímacích zkoušek nebo pohovorů i zapomenete, kam všude jste přihlášku podávali. pak pro vás bude možná překvapením, když vám v květnu nebo začátkem června přijde z fakulty dopis. Bohužel ne s informacemi o přijetí, ale s instrukcemi, kterak a hlavně KDY se máte dostavit na pohovory.

Vyšší odborné školy spadají podle zákona mezi středoškolské druhy vzdělávání. Jsou buď soukromé, nebo je zřizovatelem obecnebo kraj. V těchto případech se lyší školné. U soukromých není nijak omezeno, pohybuje se obvykle kolem 20.000 Kč. U "krajských" dle zákona do max. 4000 ročně. Posledním termínem pro podání přihlášek bývá obvykle konec srpna. Na některých školách je možné dálkové studium. Pokud nastoupíte hned po maturitě, zůstávají vám všechny sociální výhody studenta střední školy. "Již při výběru školy se vyplatí myslet na to, zda lze po dané VOŠ nastoupit na nějakou VŠ s možností zkrátit si dobu bakalářského studia," radí zájmeců o studia na VOŠ, kteří se primárně nedostali na VŠ server Vejška.cz

A několik rad závěrem:

  • Doklad o zaplacení poplatku na vytištěný formulář (elektronický způsob podání) nebo klasickou přihlášku nalepte. Vyhnete se tak jeho případné ztrátě.
  • Vytvořte si kopii dokladu o zpalcení. Už na poště při placení složenky požádejte o opis
  • Vyplňujte u střední školy IZO a KKOV!
  • Pokud právě studujte střední školu, musíte mít obvykle prospěch ze střední školy na přihlášce potvrzený
  • Pokud jste cizincem, nebo jste absolvovali školu střední  mimo území Česka a Slovenska, musíte přiložit k přihlášce ověřenou kopii nostrifikace středoškolského vzdělání (žádosti o nostrifikaci vyřizují Krajské úřady a jejich odbory školství v Praze pak Magistrát hl.m. Prahy)
  • Doporučujeme podávejte přihlášku elektronicky!

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky