Finanční novinky z dílny zákonodárců

23.01.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Nový rok je bezesporu datum při kterém dochází k největším změnám v legislativě. Ani letošní rok nebyl výjimkou. Proto jsme pro vás připravili malý výčet těch nejdůležitějších změn.

Téma týdne: Změny a novinky pro spotřebitele v roce 2006

Rok 2006 si pro nás připravil mnohé změny. Díky některým z nich si přilepšíme, u jiných nikoliv. Pokusili jsme se udělat malý výčet. Vybírali jsme ty, které se dotknou největšího počtu lidí.

Daně

O změnách, které nám přinesla novela o daních z příjmů jsme psali už několikrát. Největší novinkou jsou slevy na daních místo odčitatelných položek a snížení sazeb daně u dvou prvních pásem (z 15 na 12 % a z 20 na 19 %).

Co způsobí zvýšení životního minima?

V letošním roce došlo k valorizaci životního minima. V současné době se dělí na dvě složky. Jsou to:

  • nezbytné náklady na osobní potřeby (výživa, ošacení atd.), které jsou stanoveny dle dosaženého věku u dětí a jednotně pro dospělé,  vzrostou o 1,7 %.
  • náklady na domácnost (na bydlení) jsou stanoveny ve čtyřech úrovních dle počtu osob žijících společně v jedné domácnosti a vzrostou o 4 %

Rozdíl v růstu mezi těmito dvěma složkami je způsoben tím, že ceny v oblasti bydlení rostou rychleji než ceny základních životních potřeb.

V souvislosti s růstem životního minima dojde i k významným změnám v sociální oblasti. Zvýšení životního minima se automaticky promítne především do oblasti dávek státní sociální podpory (např. přídavek na dítě, rodičovský příspěvek, sociální příplatek), oblasti dávek sociální péče (např. dávky z důvodu sociální potřebnosti,  příspěvek na výživu dítěte) a dalších dávek odvozovaných od výše životního minima. Některým domácnostem, které doposud neměly nárok na dávky tento nárok může nově vzniknout.

Další novinky v oblasti sociální

Podle nové právní úpravy by měly děti nastupující do první třídy základní školy od příštího roku dostávat novou dávku státní sociální podpory, kterým je příspěvek na školní pomůcky, tzv. pastelkovné, ve výši 1000 Kč. Příspěvek budou vyplácet, stejně jako ostatní dávky státní sociální podpory, příslušné úřady práce (v Praze úřady městských částí).

Další významná změna se týká budoucích maminek. Od 1. dubna 2006 se má příspěvek na nově narozené dítě zvýšit ze současných 8600 na 17 500 Kč. Výše porodného bude nadále odstupňována podle počtu najednou narozených dětí.

Od 1. ledna 2006 se systém výpočtu nemocenské stále nemění, zvyšují se ale redukční hranice (částka 480 vzroste na 510, druhá hranice stoupne o 40 korun na 730 korun). Maximální nemocenská dávka může činit za první tři dny nemoci 148 korun, ve 4. až 14. dnu 408 korun. Od 15. dne nemoci bude nemocenská činit 443 korun.

V neposlední řadě se od ledna zvýšily všechny důchody českého důchodového pojištění. Základní výměra důchodu, která je společná pro všechny důchodce, se zvýšila o 90 korun ze současných 1310 na 1400 Kč. Procentní výměra důchodu vzrostla o 5,4 procenta. O zvýšení důchodu není třeba žádat. Úpravu provede ČSSZ stejně jako v předchozích letech automaticky.

Změny v oblasti mezd a odvodů

Již na začátku roku 2006 se na základě vládou schváleného návrhu Ministerstva práce a sociálních věcí zvýšila měsíční minimální mzda z 7185 Kč na 7570 Kč (44,70 Kč/hod). Není to však jediné zvýšení letos. Druhé proběhne 1. července a hrubá mzda se zvedne až na 7955 korun (48,10 Kč/hod).

V rámci zvýšení minimální mzdy došlo i k zvýšení minimálního pojistného. Minimální mzda je minimálním vyměřovacím základem pro zaměstnance v pracovním poměru a vyměřovacím základem pro osoby bez zdanitelných příjmů. Nyní zdravotní pojišťovně odvedeme minimálně 1022 Kč, od července to bude 1074 Kč.

Pro OSVČ je od 1. 1. 2006 minimálním vyměřovacím základem dvanáctinásobek 50% průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství za kalendářní rok o dva roky předcházející roku, pro který je vyměřovací základ stanovován. Ministerstvo zdravotnictví stanovilo Sdělením č. 261/2005 Sb. průměrnou mzdu za rok 2004 ve výši 18 035 Kč. Z toho vyplývá minimální měsíční vyměřovací základ ve výši 9018 Kč a minimální měsíční záloha na pojistné činí 1218 Kč.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky