Parlament nesouhlasí s návrhem dlouhodobého rozpočtu Unie

20.01.2006 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Evropský parlament vyjádřil nespokojenost s dohodou šéfů států a vlád Evropské unie o novém dlouhodobém rozpočtu EU a vyzval je k jednání o prioritách i výši plánovaných výdajů v letech 2007-13.

Členské státy počítají s rozpočtem ve výši 862 miliard eur, zatímco Parlament loni v červnu navrhl 975 miliard eur. Usnesení EP "odmítá společný postoj Rady v jeho současné podobě"; Parlament je nicméně "ochoten zahájit konstruktivní vyjednávání s Radou".
 
Pro usnesení hlasovalo 541 poslanců, proti bylo 56 a 76 se hlasování zdrželo. Bez schválení Parlamentem nemůže finanční výhled EU na léta 2007-13 vstoupit v platnost.
 
Konkurenceschopnost, růst, zaměstnanost, bezpečnost, vnitřní a zahraniční politika
 
Prosincový kompromis členských států podle Parlamentu "není zárukou rozpočtu EU, který by vedl ke zvýšení prosperity, solidarity a bezpečnosti v budoucnu, ani neobsahuje podrobně rozpracovaný mechanismus pružnosti a nehovoří o úloze Evropského parlamentu při přezkumu".
 
Parlament dále "konstatuje, že závěry Evropské rady se zaměřují na tradiční politiky a nekladou důraz na politiky, které by umožnily Unii čelit novým výzvám a rozvíjet evropský přínos pro občany".
 
Poslanci v této souvislosti vyslovují "politování nad nepřijatelným snížením položek závazků pro oblasti konkurenceschopnosti, růstu a zaměstnanosti, a to i přes důraz, který kladou všechny instituce EU na Lisabonskou strategii, a nad škrty prostředků pro oblasti občanství, svobody, bezpečnosti a práva a pro vnější akce".
 
Parlament vyjadřuje také politování nad tím, že se členské státy všemožně snaží hájit své národní zájmy, a nikoli podporovat evropský rozměr.
 
Důraz na pravomoce Parlamentu
 
Europoslanci dále připomínají, že "závěry Evropské rady – které někdy hovoří o velmi konkrétních pravidlech v rámci programů vynakládání prostředků – nemohou převážit nad pravomocemi, kterými je nadán Evropský parlament jako jedna složka legislativního a rozpočtového orgánu".
 
EP trvá na tom, aby "plně hrál svou roli při vymezování politik, při jejich reformě a při rozhodování o rozpočtu pro tyto politiky", a zdůrazňuje význam, který přikládá větší míře pružnosti.
 
Dohoda nejpozději na jaře?
 
Jednání o nutném kompromisu začnou ve středu ve Štrasburku setkáním předsedy EP Josepa BORRELLA s rakouským kancléřem Wolfgangem SCHÜSSELEM a předsedou Evropské komise Josém Manuelem BARROSEM a budou pokračovat tzv. trialogem 23. ledna 2006.
 
Návrh nutné interinstitucionální dohody Komise patrně předloží počátkem února. Na ujednání není formální lhůta. Všichni zúčastnění však usilují o dosažení dohody nejpozději letos na jaře.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy