Výsledky sledování a monitorování PHM

20.01.2006 | , Česká obchodní inspekce
Tiskové zprávy


V loňském roce pokračovaly ve zvýšené míře kontroly jakosti PHM, které provádí ČOI u čerpacích stanic pohonných hmot na celém území České republiky již od roku 2001.

Povinnost monitorování a kontroly jakosti pohonných hmot a minimální počet kontrolovaných vzorků stanoví platné předpisy (§ 80 odst. 4 zák. 56/ 2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a vyhlášky č. 227/2001 Sb. a č. 229/2004 Sb.)


 V roce 2005 probíhaly kontroly jakosti PHM na celém území ČR podle stanoveného harmonogramu se zapojením všech inspektorátů ČOI. Odebírány byly vzorky všech pohonných hmot (benzinů, naft a LPG a směsného paliva) a jejich jakost kontrolována. Počtu čerpacích stanic v regionech je úměrně stanoven počet vzorků odebíraných jednotlivými inspektoráty.


 Mezi kontrolovaná místa výdeje pohonných hmot byly v roce 2005 zařazeny i terminály firmy Čepro a. s. Celkem proběhly kontroly v 9 skladech a. s. Čepro, kde bylo odebráno bylo 34 vzorků PHM (16 automobilových benzinů a 18 motorových naft). Všechny vzorky vyhověly požadavkům příslušných norem.


 V roce  2005 byla kontrolována jakost celkem 3 272 odebraných vzorků, což je téměř dvojnásobek ve srovnání s rokem 2004. Jakostním požadavkům nevyhovělo 6,1 %, tj. 198 vzorků (další informace v přílohách). Za prokázaná porušení jakosti jsou ukládány kontrolovaným osobám sankce podle zákona o ochraně spotřebitele (§ 3 odst. b) zákona č. 634/1992 Sb.).


 Porovnáním s výsledky předchozího roku je zřejmé, že došlo k  poklesu počtu nevyhovujících vzorků, a to u všech druhů pohonných hmot, s výjimkou LPG. Ale i tam zůstává procento nevyhovujících vzorků pod celkovým průměrem. Celkové procento nevyhovujících vzorků bylo nejnižší za celou dobu, po kterou je sledování a monitorování jakosti pohonných hmot prováděno (viz tabulka).

K poklesu zjištěných nevyhovujících vzorků došlo i přes výrazný nárůst počtu kontrolovaných vzorků (o 85,2 %) a rozšíření sledovaných parametrů. Z tohoto je zřejmé, že  z hlediska ochrany spotřebitele kontrola sice nepřímo, zato pozitivně ovlivňuje péči všech zainteresovaných osob o kvalitu prodávaných pohonných hmot a má tedy své opodstatnění.


 Také v loňském roce pokračovala spolupráce s asociacemi sdružujícími majitele čerpacích stanic – Českou asociací petrolejářského průmyslu a obchodu a Společenstvím čerpacích stanic PHM ČR a také s Asociací propan-butan. 
 V letošním roce kontroly jakosti PHM pokračují - pro rok 2006 stanoví vyhláška č. 229/2004 Sb. minimální počet odebraných vzorků pohonných hmot celkem na 1800. Z toho 700 vzorků motorových benzinů, 700 vzorků motorových naft, 200 vzorků směsné motorové nafty a 200 vzorků LPG. Směsná motorová nafta je v současnosti v prodeji v omezeném množství.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy