Kdo se stane Podnikatelem roku 2005?

23.01.2006 | , Vodafone
Tiskové zprávy


Nejlepší český podnikatel roku 2005 bude již brzy vyhlášen. Kdo se jím stane? O tom rozhodne porota soutěže na svém zasedání 2. února. Průměrný přihlášený podnikatel je muž ve věku 44 let a je dvoutřetinovým vlastníkem firmy, která sídlí v Praze, má obrat 207 miliónů Kč, 102 zaměstnanců a působí na trhu 12 let. Jméno vítěze bude známo po slavnostním vyhlášení vítěze, 22. února 2006.

Nejstaršímu podnikateli přihlášenému do letošního ročníku soutěže Podnikatel roku je 77 let, naopak nejmladšímu je teprve 18 let. Průměrný věk přihlášených je necelých 44 let. 88 procent přihlášených tvoří muži a pouze 12 procent představují ženy – podnikatelky. Přihlášení podnikatelé drží ve svých firmách průměrně dvoutřetinový podíl. Nejvíce přihlášených firem má sídlo v Praze, regionem s druhým největším počtem přihlášených je Moravskoslezský kraj.

Průměrná firma, v níž pracují přihlášení podnikatelé, působí na trhu 12 let a má 102 zaměstnanců. Nejčastěji taková firma podniká jako společnost s ručením omezeným. Průměrný roční obrat těchto firem činí 207 miliónů korun ročně. Oborem činnosti firem je ve 43 procentech výroba, 19 procent firem působí v oblasti technologií a 13 procent firem nabízí ubytovací nebo dopravní služby nebo služby cestovního ruchu. Zbývající společnosti se zabývají obchodem, ekonomickými službami nebo jinými typy služeb.

„Podnikatelé jsou přirozeně soutěživí lidé, o čem svědčí i letošní zájem o účast a vítězství v soutěži Podnikatel roku. Je dobře, že si uvědomují svoji důležitost pro fungování ekonomiky a že jsou hrdí na úspěchy, kterých dosáhli,“ uvedl Dirk Kroonen, vedoucí partner Ernst & Young v České republice. "Vzhledem ke specifičnosti podnikatelského prostředí jsme rádi, že jsou v porotě zastoupeni i aktivní podnikatelé. Mají osobní zkušenost s problémy, na které podnikatelé narážejí. Celkové složení poroty tak zaručuje, že porotci vyberou opravdu nejlepšího z nejlepších,“ dodává Dirk Kroonen.

Zasedání poroty a rozhodnutí o vítězích se uskuteční 2. února 2006. Jejím předsedou je letos Miroslav Řihák, generální ředitel společnosti ANECT a.s. a držitel titulu Podnikatel roku 2004. Dalšími členy poroty jsou Ondřej Bartoš, CEO společnosti TUESDAY Business Network, Tomáš Hruda, generální ředitel agentury CzechInvest, Jana Ryšlinková, ředitelka US Business School Prague, Zbyněk Frolík, generální ředitel společnosti Linet a držitel ocenění Podnikatel roku 2003, Sándor Kürti, prezident KÜRT Corporation a Podnikatel roku 2004 Maďarské republiky, a Krzysztof Pawlowski, rektor a zakladatel polské vysoké školy Wyzsza Szkola Biznesu, Podnikatel roku 2003 Polska.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Podnikatel roku 2005 proběhne 22. února. Již podruhé bude  vyhlášen Technologický podnikatel roku 2005. Novinkou je kategorie Začínající podnikatel roku, jejímž vítězem se může stát každý podnikatel, který podniká maximálně pět let.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy