Změny se nevyhnou ani zdravotnictví

27.01.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Omezení výhod zdravotních pojišťoven či snížení lékárenských marží. To jsou jen některé změny, které zaznamenal resort zdravotnictví během krátkého působení Davida Ratha v jeho čele.

Téma týdne: Změny a novinky pro spotřebitele v roce 2006

Celý tento týden se věnujeme změnám, které přinese nebo již přinesl letošní rok. Nemůžeme opomenout zmínit se o oblasti zdravotnictví, v poslední době tolik diskutované. Situace ve zdravotnictví nebyla, není a zřejmě ani v budoucnu nebude bezproblémová. Ovšem v posledních několika týdnech a měsících se stává značně vyhrocenou.

Její prvopočátky můžeme hledat již v loňském roce, kdy byl začátkem listopadu do funkce ministra jmenován tehdejší prezident České lékařské komory David Rath. S jeho příchodem se udála v resortu zdravotnictví celá řada změn. Posouzení, zda je to jeho zásluha nebo jde o nezadržitelný vývoj, tj. k těmto změnám by docházelo bez ohledu na to,  kdo by měl ministerstvo na starosti, necháváme na vás. Na jaké změny se tedy český občan může těšit v letošním roce?

Žaloba za žalobou
Působení Davida Ratha ve funkci ministra se odráží nejen v  resortu jemu podřízeném, ale zasahuje i do oblasti soudnictví. Neuplyne týdne, aby nedošlo ke slovní přestřelce mezi jeho osobou a ostatními „zdravotně“ zainteresovanými institucemi. Nové žaloby a kauzy, které podle zkušeností  a standardních postupů jistě budou několikrát odročeny, tak zbytečně zatěžují soudy. Ovšem běžný občan (pomineme-li soudce a advokacii) by je neměl nikterak zvlášť pocítit.

Ministerská rozhodnutí
Co však našinec zcela jistě pocítí, jsou změny právě v oblasti zdravotnictví. Nevím, do jaké míry ovlivní život běžného občana vyhlášení nucené správy na největší z tuzemských zdravotních pojišťoven, Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, či očekávané odvolání její ředitelky Jiřiny Musílkové, ale některá ministerská nařízení se dotknou každého z nás.

Jedním z nich je rozhodnutí ministerstva, které nařizuje všem zdravotním pojišťovnám omezit svoje zdravotně preventivní programy. „Omezení nabídky se týká kromě rekondičního plavání a úhrady antikoncepce též např. úhrady masáží, vitaminových přípravků a brýlových obrouček. Mělo by též dojít k značné redukci tzv. zahraničních ozdravných pobytů dětí" sdělila Jana Kocová, vedoucí tiskového oddělení Ministerstva zdravotnictví. Proč se k tomuto kroku ministerstvo odhodlalo, stejně jako bližší informace o omezení nabídky výhod naleznete zde.

Bitva o marži
Další rozhodnutí, podstatně kontroverznější, se týká nejen lékárníků, ale i samotných pacientů. Jablkem sváru, který mezi lékárníky a ministerstvem propukl, se stala obchodní přirážka na léky. Ministr zdravotnictví prosadil na začátku letošního roku snížení marže lékáren z 32 na 29 procent. Toto tříprocentní snížení by podle samotných lékárníků přineslo snížení jejich příjmů až o 15 procent a jak uvedly středeční Lidové noviny, díky ministerskému nařízení je ohrožena existence čtvrtiny z 2 200 lékáren. Kroky ministerstva dokonce přinutily lékárníky k demonstraci za zdražení léků, která se konala včera ve 13:00 přímo pod okny ministerstva. Jaké faktické dopady na lékárny i samotné pacienty bude mít tato bitva o marži se dozvíte na těchto stránkách.

Uvidíme, zda působení ministra Ratha nebude škodlivější, než kouření, proti kterému na tabákových výrobcích varuje.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky