Potomci starodávných pecí (3. díl)

27.01.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Spotřebiče vyšší cenové kategorie nabízejí řadu nadstandardních funkcí. Jednou z nich je otočný rožeň, který v klidu domova nabízí dokonalé grilování kuřete i při nepřízni počasí - bude nám chutnat stejně, jako pochoutky z oblíbených zahradních grilovacích párty.

Speciální funkce

Pro rovnoměrné propečení při grilování větších kusů masa je k dispozici program "dvoustupňový gril". Dražší modely pak nabízejí také funkci "minutka", která po uběhnutí předem nastavené doby zajistí automatické vypnutí nastavené funkce. V domácnostech s malými dětmi rodiče jistě ocení funkci dětské pojistky zabraňující nekontrolovanému otevření dvířek v průběhu pečení. Dvířka trouby jsou vybavena silným několikavrstvým sklem se speciálním ochlazovacím systémem, díky němuž výborně tepelně izoluje a teplota na jeho vnější straně není na dotyk nebezpečná ani nepříjemná. Z vnitřní strany je sklo ošetřeno tak, aby na něj bylo možné odkládat nádoby s právě pečenými pokrmy.
Další výhodou je speciální povrchová úprava skla účinně omezující zanechávání otisků prstů. Stejnou úpravu je praktické požadovat také u nerezového pláště trouby. Bez této úpravy je totiž nerez velmi náchylný ke špinění a nestejnoměrnému zabarvení pouhou reakcí na dotyk lidské kůže. Při mytí pak nerez (obzvláště lesklý) vyžaduje nejen pečlivé čištění, ale také vytření jemným hadříkem do sucha.
Levnější pečicí trouby dříve vůbec nenabízely funkci vnitřního osvětlení, dražší modely pak poskytovaly svícení trvalé. Praktickou a úspornou moderní alternativou je systém osvětlení vnitřního prostoru trouby, který se po třech minutách automaticky vypíná a znovu se aktivuje při dotyku ovladače na čelním panelu trouby.
Výrobci se také snaží zlepšením uspořádání a tvarování vnitřního prostoru trouby a sofistikovanými systémy proudění přiváděného i odváděného vzduchu zvýšit účinnost pečení a současně omezit špinění. Ideální na čištění je speciální antišpinivý smaltovaný povrch trouby zabraňující přilnavosti zbytků jídla. Špinění dále účinně brání speciální samočisticí katalytické vložky umístěné na bočních stranách trouby, které dokáží rychle absorbovat mastnotu vznikající při pečení. Vodicí lišty po stranách umožňují několik různých poloh pečicích plechů a roštů. Automatické programování pomocí elektronického displeje doporučí ideální teplotu pro zvolený režim.

Sklokeramická varná deska

Varnou desku můžeme nezávisle na troubě umístit do libovolného místa pracovní desky. Velmi efektně se vyjímá nad otevřenou skříňkou s nerezovým policovým systémem a vystaveným nádobím. Protože varné desky mohou mít ovládání po obou stranách, je třeba zvolit správnou polohu s ohledem na navazující využití pracovní plochy, počet leváků v domácnosti a předchozí osobní zkušenosti. Moderní a luxusnější modely varných desek nabízejí mnoho kombinací. Nejoblíbenější a univerzální variantou je kombinace sklokeramické desky s klasickými plynovými hořáky, doplněné případně vloženým kontaktním grilem. Sklokeramická deska má oproti klasickým elektrickým plotýnkám lepší výhřevnost, rychlejší reakci nežli standardní kovové plotny a vyšší bezpečnost provozu, její pořizovací cena je však vyšší a ani provozní náklady za tento uživatelský komfort nejsou zanedbatelné. Ovládání je součástí varné plochy a to buď prostřednictvím otočného knoflíku nebo senzorových políček, která umožňují regulaci teploty pouhým lehkým dotykem konečků prstů. Dražší typy sklokeramických desek mají praktickou stop-funkci, která po stisknutí speciálního blokovacího ovladače utlumí všechny varné zóny na nejnižší stupeň provozu. Tuto vymoženost ocení každý, komu v okamžiku blížícího se finále přípravy nedělního oběda zazvoní někdo u dveří.

Mikrovlnná trouba

Význam mikrovlnné trouby pro moderní domácnost stoupá úměrně s tím, jak klesá ochota rodin trávit vařením cenný čas, který by mohl být věnován společným hrám či jiným aktivitám. Oblibu mikrovlnné trouby masivně podporuje také potravinářský průmysl, který neustále rozšiřuje svou nabídku zmražených potravin, polotovarů i hotových jídel. Mikrovlnná trouba vždy vypadá lépe zabudovaná do vyššího skříňového modulu v tandemu s pečicí troubou, popřípadě vestavěná do horní skříňky. Zajímavé, elegantní a prostorově úsporné řešení nabízejí výrobci kombinující v jednom výrobku mikrovlnnou troubu a odsavač par. Mikrovlnné trouby jsou ideální do malé domácnosti, jejichž individuální nároky dokáží uspokojit celou šíří funkcí. Zcela základní funkcí je vedle rozmrazování, ohřívání a vaření možnost grilování. Dražší modely mají funkci "crisp" umožňující pečení pizzy, křehkých koláčů, sušenek a křupavého cukroví.

Ing. arch. Veronika Haroldová

Autor článku

Veronika Haroldová  

Články ze sekce: BYDLENÍ