Parlamenty na cestě k Lisabonu

27.01.2006 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Oživení Lisabonské strategie projednají 31. ledna a 1. února 2006 v Bruselu europoslanci a zástupci národních parlamentů. Akci nazvanou "Parlamenty na cestě k Lisabonu“ pořádá EP ve spolupráci s rakouským parlamentem.

Z Ćeska se ho mají zúčastnit předseda Senátu Přemysl SOBOTKA, předseda Výboru Senátu pro záležitosti EU Luděk SEFZIG, senátorka Alena GAJDŮŠKOVÁ, místopředseda Výboru Poslanecké sněmovny pro evropské záležitosti Petr LACHNIT a poslanec Jan BAUER.
 
Zasedání povedou předseda EP Josep BORRELL, předseda koordinační skupiny EP pro Lisabonskou strategii Joseph DAUL, předseda rakouské Národní rady Adreas KHOL a předsedkyně rakouské Spolkové rady Sissy ROTHOVÁ-HALVAXOVÁ. Účast přislíbili i rakouský kancléř (stávající předseda Rady EU) Wolfgang SCHÜSSEL a předseda Evropské komise José Manuel BARROSO.
 
První parlamentní setkání na téma konkrétního oživení Lisabonské strategie uspořádal EP loni na jaře v předvečer zasedání Evropské rady ve spolupráci s lucemburskou poslaneckou sněmovnou. Setkání se zúčastnili europoslanci a na 120 poslanců národních parlamentů.
 
Cílem pokračování meziparlamentní spolupráce na toto téma je posílení kolektivní vůle, zhodnocení dosaženého pokroku a zlepšení uplatňování reforem v následujících oblastech:

  • společnost založená na znalostech
  • uskutečnění vnitřního trhu
  • prostředí příznivé pro podnikání
  • trh práce založený na integraci a na posílení sociální soudržnosti
  • udržitelná budoucnost v oblasti životního prostředí.

Cílem nadcházejícího druhého setkání je usnadnit výměnu informací a poukázat na osvědčené postupy pro dosažení lepšího růstu a zaměstnanosti. V tomto duchu bude analyzována a projednána příprava a první výsledky národních a evropských programů.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy