Komise analyzuje český program reforem pro růst a zaměstnanost

27.01.2006 | , Evropská komise
Tiskové zprávy


V rámci své první výroční zprávy o pokroku týkající se nového partnerství se členskými státy pro růst a zaměstnanost Evropská komise zveřejnila analýzu národního programu reforem, který vypracovaly české orgány.

Podle hodnocení Komise program představuje hlavní úkoly, které stojí před Českou republikou, reaguje na ně a obsahuje některé užitečné iniciativy, a to především v oblasti mikroekonomické politiky. V některých oblastech však program postrádá jasné priority a konkrétní opatření.

Hlavní úkoly


Český národní program reforem stanovuje tři hlavní úkoly: pokračovat v reformě veřejných financí, posilovat a zvyšovat konkurenceschopnost průmyslu při současném respektování udržitelnosti zdrojů a zajistit větší flexibilitu trhu práce. Komise souhlasí s analýzou hlavních priorit.

Silné stránky národního program reforem


Mezi silné stránky českého programu reforem patří opatření na zlepšení právního a podnikatelského prostředí a iniciativy, jejichž cílem je stimulovat soukromé investice do výzkumu a zajistit, aby veřejné výzkumné instituce byly vstřícnější k průmyslovému výzkumu. Rovněž je zde celá řada opatření řešících eventuální nedostatky na trhu práce a zajišťujících zejména, aby se vyplatilo pracovat a aby byly zohledněni mladí lidé, starší občané a cizinci.

Oblasti, které je nutné dále rozpracovat


Komise Českou republiku ve zprávě o pokroku povzbuzuje k tomu, aby zintenzívnila opatření na zajištění dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí a kladla větší důraz na zkvalitnění lidského kapitálu prostřednictvím celoživotního vzdělávání a zohledňovala nejzranitelnější skupiny a regionální rozdíly v nezaměstnanosti. Taktéž Komise ve zprávě zastává názor, že je třeba podporovat politiky, jejichž cílem je zvýšení úrovně výzkumu a vývoje a inovací.

Ekonomický kontext


V letech 1996 až 2000 činil ekonomický růst v České republice v průměru 1,5 %. Od té doby se růst zvýšil v průměru na 2,9 % a v posledních letech byl ještě větší a poháněly jej zejména investice a vývoz. Růst produktivity práce byl mírně nad průměrem EU za posledních deset let. HDP na obyvatele vzrostl na 71,6 % průměru EU (2004). Míra zaměstnanosti je s 64,2 % (2004) lehce na průměrem EU a výsledky v oblasti zaměstnanosti se začaly zlepšovat. Míra nezaměstnanosti je 8,3 % (2004).

Souvislosti národních programů reforem


Národní programy reforem poskytují stručný přehled makroekonomických a mikroekonomických reforem a reforem v oblasti zaměstnanosti plánovaných na vnitrostátní úrovni na období 2005–2008. Poprvé je členské státy vypracovávaly v říjnu 2005 na základě souboru 24 hlavních směrů, které navrhla Evropská komise a schválily hlavy států a předsedové vlád. Je to klíčový prvek nově upravených ujednání lisabonské strategie EU pro růst a zaměstnanost. Nový způsob práce posílil partnerství mezi Komisí a účastní se ho rostoucí počet lidí. Nový systém například pomáhá identifikovat řadu případů úspěšných a inovačních politik, které existují v každém členském státě, takže mohou být pro ostatní poučením, mohou je upravovat a přijímat.


Další kroky


Komise bude nyní s členskými státy spolupracovat s cílem zlepšit výše uvedený proces učení, podporovat jejich úsilí provádět národní programy reforem a s cílem diskutovat o tom, jak mohou být tyto programy posíleny.

Další informace viz http://europa.eu.int/growthandjobs/index_en.htm

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy