Jak se změnily zimní olympijské hry

30.01.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Největší zimní sportovní akce roku 2006 se uskuteční v Itálii. Olympiáda v Turíně bude mít pořadové číslo dvacet a vrací se na Apeninský poloostrov po padesáti letech. Jaké byly minulé olympiády?

Téma týdne: Těšíme se na olympiádu

Zimní olympijské hry, které začaly jako poměrně skromná sportovní akce se v průběhu let změnily v obří podnik mamutích rozměrů, který svým záběrem daleko přesahuje hranice sportovního světa. Olympiády se nezměnily jen počtem sportovců nebo diváků a množstvím sportovních odvětví, ale také velkým nárůstem nákladů na pořádání. A co hodně stojí musí  logicky i hodně vydělat, takže dnešní olympiády jsou čím dál více  komerční záležitostí s obrovskou reklamou a publicitou.

Stejné je to i se sportovci, tlak na ně v souvislosti s olympiádou vyvíjený se neustále zvyšuje. Můžeme se tak často setkat se sportovci, kteří v rámci přípravy na olympiádu vynechávají ostatní závody v sezoně nebo sportovce jež se na příští olympiádu připravují cíleně po celý čtyřletý cyklus. Proč? Odpověď je zřejmá – úspěšný sportovec získá nejen slávu a dosažení svého sportovního cíle, ale také spoustu peněz přičemž odměny za umístění od příslušného olympijského výboru dané země jsou jen zlomkem příjmů po úspěšné olympiádě. Vítězství v jednom nejdůležitějším závodě často dokáže sportovce finančně zajistit na dlouhé roky. Spousta sportovců tomuto lákadlu podlehne a v honbě za úspěchem sáhne po nedovolených podpůrných prostředcích. Minulá olympiáda v Salt Lake City, kde sportovci v několika případech museli vracet zlaté medaile je toho jasným důkazem.

Přesto je olympiáda stále krásným sportovním svátkem, na který se spousta z nás těší dlouho před jeho začátkem a mluví o něm ještě dlouho po jeho skončení.

Náklady na pořádání posledních tří ZOH (pro srovnání i poslední a nadcházející LOH) :

Olympiáda Náklady na pořádání v mld USD
Nagano 1998 1,14
Salt Lake City 2002 1,90
Torino 2006 3,19 (odhad)
Atény 2004 8
Peking 2008 33,8 (odhad)

Krátká historie zimních olympijských her

ZOH začaly psát svou historii roku 1924. První zimní olympijské hry se uskutečnily ve francouzském městě Chamomix pod názvem Týden zimních sportů a zúčastnilo se jich na 300 sportovců ze 17 zemí soutěžících v jízdě na bobech, krasobruslení, ledním hokeji, lyžování a rychlobruslení. Jako první zimní olympijské hry byly však uznány až následujícího roku v květnu na kongresu v Praze. V pravidelném čtyřletém cyklu vždy ve stejném roce jako letní olympijské hry (s výjimkou let 1940 a 1944 - 2. světová válka) se pak ZOH konaly až do roku 1992. Po Albertville se na základě rozhodnutí MOV konaly zimní olympijské hry již po dvou letech (Lillehammer), aby vyplnily čtyřletou mezeru mezi letními olympiádami.

V průběhu let se postupně rozšiřoval jak počet sportů na ZOH, tak počet zúčastněných sportovců. Do rakouského Insbrucku v roce 1964 přijelo poprvé více než tisíc sportovců. Minulé olympiády v Salt Lake City se zúčastnilo 2400 sportovců a v Turíně má startovat jich má startovat již více než 2500. Rostl i počet diváků – rekordní byla z tohoto pohledu olympiáda v Calgary (1998) již sledovalo 1,339 milionu fanoušků.

Největší světové a české postavy historie ZOH

Bezesporu největší postavou zimních olympiád je norský běžec na lyžích Björn Dahlie, který na třech olympijských hrách získal osm zlatých a čtyři stříbrné medaile. Mezi další velikány ZOH lze určitě zařadit i německého sáňkaře Georga Hackla (bilance cenných kovů 3-2-0), amerického rychlobruslaře Erika Heidena (5-0-0), finského skokana Matti Nykänena (4-1-0), ruskou rychlobruslařku Lidii Skoblikovou (6-0-0), ruskou běžkyní na lyžích Raisu Smetaninovou (4-5-1), či největší hvězdu poslední zimní olympiády norského biatlonistu Ole Einara Björndalena (5-1-0).

Čeští sportovci získali dosud na ZOH tři zlaté medaile. Tu první v roce 1968 v Grenoblu legendární skokan na lyžích Jiří Raška. O další zlatou medaili, která "zbláznila“ celý český národ se postarali naši hokejisté v památném turnaji století v Naganu. Poslední zlatá medaile je ze Salt Lake City a náleží Aleši Valentovi za jeho přelomové trojné salto s pěti vruty. Co do počtu cenných kovů je však nejlepší běžkyně na lyžích Kateřina Neumanová (0-3-1), které zlatá medaile na poslední olympiádě unikla jen o několik centimetrů. Stejná sportovkyně je také naší největší medailovou nadějí na nadcházející olympiádě.

Olympiáda v Turíně se nezadržitelně blíží a do jejího začátku již zbývá jen několik dní. V dalších dnech tohoto týdne vám v pravidelné rubrice Fintriky poradíme kde a kdy ji sledovat v televizi, jak moci fandit přímo v místě dění a kde hledat informace o ní na internetu. Podíváme se rovněž na finance spojené s olympiádou.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky