Rozpočet ZOH 2006 konečně schválen

31.01.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Teprve dvacet tři dní před slavnostním zahájením zimních olympijských her v Turíne byl s měsíčním zpožděním schválen upravený rozpočet ve výši 1,182 miliardy eur (cca 34 miliard korun).

Téma týdne: Těšíme se na olympiádu

Ve dnech 10 - 26. února 2006 se italském Turíně konají tolik očekávané XX. zimní olympijské hry. O 84 sad medailí přijede do Itálie soutěžit 2500 sportovců, doprovázet je bude 2500 trenérů a členů realizačního týmu, připraveno bude 650 rozhodčích a komisařů, zpravodajství a rozhovory bude připravovat 10 000 novinářů a olympiádu navštíví cca 1 500 000 diváků. V dnešním fintriku jsme se zaměřili na oblast financí, čili na náklady na zajištění olympijských her, rozpočet ZOH 2006, náklady na účast české výpravy, atd.

S měsíčním zpožděním dvacet tři dní před slavnostním zahájením zimních olympijských her v Turíně byl schválen upravený rozpočet XX. zimní olympiády ve výši 1,182 miliardy eur (cca 34 miliard korun). Náklady jen na zajištění her však italští pořadatelé odhadují na 1,223 miliardy eur. Celkové náklady i s částkami investovanými do výstavby všech sportovišť a nutné infrastruktury se vyšplhaly až do výše 3 miliard eur. Podle pořadatelů se však schodek rozpočtu podaří zacelit z příjmů ve výši 20 mil eur ze stírací loterie, z příspěvku 40 mil od města Turín a místních firem, prodejem 200 apartmánů v olympijské vesnici, 20 miliony eur od piemontského regionu, atd.

"Panika nebyla na místě. Pouze by vznikl zmatek a zbytečné napětí. A schválený rozpočet zabránil takové možnosti," řekl výkonný ředitel organizačního výboru her Cesare Vaciago. "Nevíme sice, jak budou vypadat konečná čísla po skončení her, ale tohle byl velmi důležitý krok," dodal vedoucí organizačního výboru Valentino Castelani.

Náklady na účast české výpravy na zimních olympijských hrách v Turíně, které bude financovat stát, se podle Českého olympijského výboru (ČOV) bez odměn medailistům pohybují v rozmezí 17 - 18 milionů korun. ČOV ze svých prostředků přispěje na přípravu sportovců a na vybavení výpravy.

Kromě medailí získají ti nejlepší sportovci a jejich realizační týmy (trenéři, lékaři, maséři, manažeři, apod.) také nemalé odměny finanční. Například čeští jednotlivci obdrží ke zlaté medaili jeden milion korun, dvojice (dvojbob, krasobruslení, saně či běh na lyžích) 1,2 milionu, 4-členné družstvo (čtyřbob, biatlon, lyžování či rychlobruslení) 1,5 milionu a lední hokejisté získají za zlato deset milionů korun. Pokud získá sportovec více než jednu medaili, obdrží stejně jako realizační tým částku dle tabulky níže bez jakéhokoliv krácení. U družstev a týmů budou jednotliví sportovci odměňování podle jejich osobního podílu na úspěchu, maximálně však do výše částky určené pro jednotlivce.

 
Tabulka: Finanční odměny za medailová umístění v České republice

Kdo Zlatá medaile Stříbrná medaile Bronzová medaile
Jednotlivci 1 mil Kč 0,5 mil Kč 0,3 mil Kč
Dvojice 1,2 mil Kč 0,6 mil Kč 0,4 mil Kč
4-členná družstva 1,5 mil Kč 0,75 mil Kč 0,6 mil Kč
Realizační tým 190 tis. Kč 130 tis. Kč 80 tis. Kč
Lední hokej 10 mil Kč 7 mil Kč 5 mil Kč
Pramen: Český olympijský výbor 

 
Při porovnání s finančními odměnami v jiných zemích obdrží medailisté například v Německu za zlato 450 tis. Kč, za stříbro 300 tisíc a za bronz 225 tis. korun. V Rakousku dostanou za zlato 330 tis. Kč, za stříbro 270 tisíc a za bronz 210 tis. korun a ve Švýcarsku získají sportovci za zlatou medaili 400 tisíc, za stříbrnou 360 tisíc a za bronzovou 300 tisíc korun.

Český olympijský dům bude umístěn ve Francii v Brianconu u horského centra olympijských her v Sestriere a bude určen především pro ubytování partnerů Českého olympijského výboru. Pro české návštěvníky OH bude v Turíně v restauraci kousek od hokejové haly připraven Czech Point, kde bude možné sledovat přenosy české televize, popovídat si s českým personálem nebo si např. objednat české jídlo s českým pivem.

Již od listopadu 2004 začal Organizační výbor ZOH 2006 v Turíně prodávat vstupenky na všechny závody, na utkání vybraného týmu nebo vybraného sportu. Cena více než poloviny vstupenek na OH se pohybuje od 20 do 50 eur a vstupenky na slavnostní zahájení her na Olympijském stadionu v Turíně se prodávají ve třech kategoriích za 250, 500 a 850 eur. V prodeji jsou čtyři typy vstupenek, a to možnost sledovat soutěže v disciplíně až na stupně vítězů, možnost sledovat dva různé sporty v horách nebo v Turíně a možnost sledovat čtyři závody ve třech po sobě jdoucích dnech i s večerní účastí na vyhlašování vítězů. Prodej vstupenek probíhá v několika fázích, z nichž první trvala do 15. prosince 2004 s potvrzením objednávky v lednu 2005 a druhá fáze začala 10. února  2005.

Evropští zájemci si mohou vstupenky objednat přímo na stránkách OH v Turíně nebo na telefonním čísle +39 039 838 250. V České republice možnost objednání nabízí cestovní kanceláře Slantour a Pinocchio Viaggi, které kromě vstupenek nabízejí také ubytování a dopravu. 

 

Zdroj: ZOH.cz, Český olympijský výbor

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky