Posezení v zeleni: Zahradní nábytek

30.01.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Ať malá či velká, naše zahrada by nám měla přinášet potěšení každý den. Pokud počasí jen trochu dovolí, zatoužíme užít si příjemných chvil, relaxace a odpočinku po hektických pracovních dnech právě v zahradě, vždyť možná proto jsme si pořizovali rodinný dům.

Doba dřiny v zeleninové zahrádce je ta tam, stále více toužíme po klidných chvílích, možná v stinném zahradním zákoutí s knihou v ruce obklopeni zelení, zvuky přírody a vůněmi květin. Zahrada už začíná vypadat k světu, ale pořád tam něco chybí, třeba místo pro setkání se sklenkou vína.

Není nic příjemnějšího než pohodlné posezení při ranní kávě na terase nebo v zahradě, odpolední relaxace na zahradním lehátku s posledními paprsky slunce nebo posezení s přáteli u krbu v pohodlných křeslech, s míchanými nápoji a malým občerstvením vždy při ruce na praktickém servírovacím stolku. Nastal čas poohlédnout se po zahradním nábytku..

Dobře zvolený, kvalitní a krásný nábytek nebude jen vítaným doplňkem každé zahrady, ale stane se výrazným architektonickým prvkem dobře naplánované a založené zahrady, který podtrhne a dotvoří její styl a charakter. Venkovskou rozlehlou zahradu ozdobí masivní rustikální dřevěný nábytek stejně dobře jako elegantní a čisté linie kovu. Pro každou zahradu najdeme mobiliář vhodný stylem, materiálem, elegancí i barevností.

Sortiment zahradního nábytku je více než široký, uspokojí opravdu každého, ať už je jeho prioritou vzhled, pohodlnost či cena. Na trhu je škála výrobků, která nám poslouží několik málo sezón, ale také můžeme pořídit nábytek, který nám bude přinášet potěšení spoustu let a přetrvá klidně celou generaci. Zahradní nábytek není jen dřevěná lavička, patří sem rozsáhlý sortiment od jednoduchých skládacích sedátek přes polohovací křesla a lehátka až po luxusní sedací soupravy s rozmanitými doplňky včetně slunečníků a servírovacích stolků.

Zahradní nábytek zaslouží při výběru stejnou pozornost jako nábytek interiérový, nestačí, když bude pouze krásný na pohled. Měl by být hlavně funkční, to znamená pohodlný, ale také pevný a stabilní. Podstatný při výběru bude zamýšlený účel nábytku. Chceme pouze sezónní posezení na kryté terase, v zimě nábytek uložíme do garáže, nebo dokonce potřebujeme uklízet nábytek po každém použití? Pak se asi budeme poohlížet po lehkém, skládacím nebo dobře skladném nábytku s minimální potřebou údržby. Naopak toužíme-li po robustním romantickém celoročním posezení ve stylu viktoriánské Anglie, zapátráme po posezení z materiálů odolných vůči nepřízni počasí - sněhu, dešti, slunci i prachu. Neméně důležité bude i to, kolik péče chceme nábytku věnovat. Specializovaná centra nabízejí čisticí a ochranné prostředky na všechny dostupné druhy zahradního nábytku, některé materiály stačí omýt vodou, jiné budou vyžadovat pravidelné nátěry.

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ