ČSOB Asset Management v roce 2005 zaznamenal nárůst spravovaných aktiv o 34%

30.01.2006 | , ČSOB
Tiskové zprávy


ČSOB Asset Management v roce 2005 zvýšil celkový objem spravovaných aktiv z 86,8 miliard na 116,1 miliard korun, což představuje meziroční růst o 34%. V oblasti individuálního obhospodařování majetku, kterou využívají zejména podniky a instituce, ale i města a neziskové organizace, zaznamenala ČSOB v uplynulém roce meziroční zvýšení spravovaných aktiv o 40% a pro podnikovou klientelu již spravuje 50 miliard korun.

„Stále více klientů si uvědomuje, že profesionální správa majetku pro ně představuje významné ulehčení jejich práce. Největší nárůst zájmu o naše služby individuální správy aktiv jsme registrovali u malých a středních firem a municipalit,“ uvedl Josef Beneš, generální ředitel ČSOB Asset Managementu.


Objem majetku otevřených podílových fondů ČSOB ke konci loňského roku činil 52,1 miliardy korun a meziročně se zvýšil o 46%. Celkové hrubé prodeje podílových fondů ČSOB se meziročně zvýšily dokonce o 50% a činily 26,4 miliardy korun. „Drobní investoři se již naučili využívat podílové fondy. Jejich zvýšený zájem pochopitelně podporují také současné nízké bankovní úrokové sazby. Pozitivním trendem je skutečnost, že se začíná měnit rozložení nově vložených prostředků ve prospěch fondů s vyšším zhodnocením určených pro dlouhodobější investice,“ doplnil Beneš.
Podíl peněžních fondů určených pro nejkonzervativnější investory a krátkodobé investice se na celkových hrubých prodejích meziročně snížil z 61% na 36%. Velké oblibě se stále těší zajištěné fondy a jejich prodeje se již vyrovnávají prodejům peněžních fondů.

Začátkem letošního roku ČSOB Asset Management uvede na trh nové typy podílových fondů. Jako první v ČR nabídne nemovitostní fond vedený v českých korunách – ČSOB Realitní mix. Jedná se o fond nepřímých investic do nemovitostí prostřednictvím akcií developerských a nemovitostních společností či nemovitostních fondů. Další novinkou je hedge fond z dílny KBC Asset Managementu – New Horizont Quant Global Hedge, který je nastaven na speciální model s určitým počtem faktorů (kritérií) k výběru akcií jenž by měly v určité periodě zhodnotit více než trh. Hedge fondy mají hlavní prioritu minimalizovat investiční riziko a snaží se ochránit investovaný kapitál a přinést zisk za všech podmínek na trhu.


Nové fondy budou zatím prodávány pouze klientům privátního bankovnictví ČSOB, ostatním drobným klientům budou dostupné prostřednictvím ČSOB Profilových fondů, které je zařadí do svých portfolií.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy