Nový hlavní index pražské burzy Nový hlavní index pražské burzy

30.01.2006 | , Burza cenných papírů Praha
Tiskové zprávy


Indexy pražské burzy PX 50 a PX-D budou od 20. března 2006 nahrazeny jediným indexem s názvem PX. Výpočet obou původních indexů bude ukončen v pátek 17. března 2006. Nový hlavní index PX spojitě naváže na vývoj indexu PX 50, od kterého rovněž převezme jeho historii.

Od 20. března 2006 bude zahájen výpočet nového hlavního indexu pražské burzy s názvem PX. Nový index se stane rovnocenným nástupcem obou stávajících  indexů a sloučí v sobě jejich přednosti. Index PX převezme dvanáctiletou historii indexu PX 50 a spojitě naváže na jeho vývoj. Současně pravidla výběru bazických emisí nového indexu zabezpečují, že do báze může být zařazena pouze likvidní emise. Výchozí báze tak bude obsahovat emise obchodované v segmentu SPAD, což je charakteristická vlastnost báze indexu PX-D. Výpočet obou stávajících indexů PX 50 a PX-D bude ukončen 17. března 2006. Burza tímto završuje proces, který započal již před několika měsíci a jehož cílem bylo vytvořit index, který bude lépe odpovídat požadavkům připravovaného derivátového trhu.


„Tyto změny nejsou samoúčelné. Burza potřebovala index, který může sloužit jako podkladové aktivum pro obchodování s futures na index a zároveň jsme potřebovali uspokojivě vyřešit problém s korelací našich stávajících indexů. Ty, když se podíváme na jejich historii, se vyvíjí téměř totožně. Nejvhodnějším způsobem, jak nastalou situaci řešit se ukázala varianta splynutí obou indexů v jeden, čímž získáme nový index, který si však uchová všechny důležité vlastnosti svých předchůdců. Těmi jsou v případě indexu PX 50 jeho velmi cenná, více než dvanáctiletá historie a v případě indexu PX-D, z pohledu likvidity, optimální složení báze“ - říká generální ředitel pražské burzy Petr Koblic.


Hodnotu indexu PX-D bude po 20. březnu 2006 možno stanovit za pomoci tzv. PX-D koeficientu vynásobeného hodnotou indexu PX. Koeficient pro tuto operaci vznikne podílem závěrečných hodnot indexů PX-D a PX 50 ze dne 17.3. 2006 a jeho hodnota bude burzou zveřejněna téhož dne v 16:30.


Změny se nevyhnuly ani dalším indexům pražské burzy. Datum 28. února 2006 je posledním dnem, kdy budou propočteny oborové indexy BI07 – chemický, farmaceutický a gumárenský průmysl, BI12 – energetika a BI16 – služby. Od stejného data vstupují v platnost rovněž nová pravidla aktualizace báze globálního cenového indexu PX-GLOB. Tento index je oficiálně publikován od 6.4. 1995 a jeho hodnota je propočítávána jednou denně po každé burzovní seanci.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy