Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dnes schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o obcích.

30.01.2006 | , KDU-ČSL
Tiskové zprávy


Přijatá novela zákona umožní osamostatnění části obce na základě místního referenda vždy k 1. lednu. Návrh zákona nyní bude projednávat Senát a následně jej posoudí prezident.

          Doposud se muselo na osamostatnění čekat až 4 roky a to i tam, kde občané v referendu už rozhodli, neboť dnes platný zákon umožňuje vznik nové obce vždy jen k 1. lednu roku následujícího po komunálních volbách.
  
          Přijatá novela pamatuje na obce v nichž již místní referenda o osamostatnění proběhla. Konkrétně se jedná o Držovice – doposud část Prostějova a Ladnou – část Břeclavi. K prvnímu červenci letošního roku se tyto obce osamostatní.

           Přijetí novely znamená, že bude odstraněn paradox, kdy občané v osamostatňované části obce by v tomto roce na podzim volili zastupitelstvo původní obce, pak k 1. lednu 2007 by vznikla nová samostatná obec a v březnu by volili znovu. Tentokrát již to svoje zastupitelstvo. Návrh také odstraňuje zbytečné prodlužování napětí mezi občany, které po rozhodnutí v referendu v těchto obcích vzniká.

           Tímto zákonem se zařazují Přerov, Děčín a Chomutov mezi statutární města. Znamená to, že zastupitelstva mohou rozhodnout o vzniku městských částí s vlastní samosprávou. V neposlední řadě se také jedná o zvýšení prestiže těchto měst.
          

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy