Pozor na namrzlou zeleninu a ovoce

30.01.2006 | , SOS
Tiskové zprávy


Na Sdružení obrany spotřebitelů ČR se v posledních dnech obracejí spotřebitelé s pochybnostmi i podněty o kvalitě prodávané zeleniny. Především v pouličních, byť uzavřených stáních se setkávají s namrzlými brambory, černými banány či omrzlou listovou zeleninou.

Mrazy posledních dnů nesvědčí ani ovoci, ani zelenině. Dodavatelé je musí při transportu chránit tak, aby nenamrzly a jejich kvalita byla zachována. Ovoce i zelenina obsahují hodně vody a působením mrazu dochází nejen k jejich porušení, ale jsou potom daleko přístupnější vůči různým hnilobám.


SOS doporučuje všem spotřebitelům nakupovat v těchto dnech mnohem pozorněji, vyhýbat se raději stánkům a různým otevřeným prodejům, kde i personál je zabalen v několika vrstvách oblečení, ale ovoce a zeleninu nabízí na otevřených platech. „I když ani ve velkých obchodech nemá spotřebitel jistotu, že zboží nebylo při dopravě do prodejny vystaveno mrazu, přeci jen pravděpodobnost je výrazně menší,“ podotýká Ivana Picková z SOS.


SOS doporučuje při nákupech zeleniny a ovoce velmi pečlivě vybírat. „Pokud jsou například citrusové plody měkké, banány mají tmavé skvrny a na listové zelenině jsou patrné změny struktury, nejlépe je dát i na vaření přednost zelenině, která je průmyslově zamražená a zachovává si tedy své vlastnosti,“ doporučuje Picková. Při dopravě domů je lépe používat automobil pro přepravu nákupu. Pro ty, kteří autem nejezdí, platí rada ovoce a zeleninu velmi pečlivě zabalit, případně ještě použít různé termotašky.


Pokud spotřebitel doma zjistí, že například brambory jsou sladké a stav ovoce či zeleniny po přenesení do tepla signalizuje, že je namrzlá, má právo zboží reklamovat. S dokladem o koupi se může obrátit na obchod, kde zboží pořídil, a to co nejrychleji, doporučuje SOS. SOS varuje před nákupy výkrojů ovoce a zeleniny. Tento prodej je zakázán, ale dá se předpokládat, že někteří neseriozní prodejci se budou chtít zbavit namrzlého zboží alespoň tímto způsobem. Spotřebitele by si měli uvědomit, že nízká zaplacená cena by v důsledku následných zdravotních potíží mohla změnit ve velmi vysokou.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy