Ministři ČR a SR podpoří domácí cestovní ruch ve svých zemích

31.01.2006 | , MMR
Tiskové zprávy


Český ministr pro místní rozvoj Radko Martínek se shodl se svým slovenským protějškem Lászlem Gyurovszkým, u příležitosti návštěvy slovenského veletrhu Slovakiatour, na důležitosti podpory domácího cestovního ruchu.

„Málo které evropské země k sobě mají tak blízko jako my a Slovensko. Máme spoustu  krásných míst a myslím si, že o mnohých lidé příliš nevědí a to je škoda,“ prohlásil po jednání Martínek. Kromě oblasti cestovního ruchu si oba ministři vyměnili také zkušenosti z čerpání finančních prostředků Evropské unie a hovořili o společném postupu zemí Vysegradské skupiny při vyjednávání s Evropskou komisí. Tato i další témata budou předmětem rozhovorů chystané návštěvy slovenského ministra výstavby a regionálního rozvoje Lászla Gyurovszkého v Praze.

Vzájemné dobré vztahy obou zemí dokazuje mimo jiné i to, že Česká republika letos byla partnerskou zemí bratislavského veletrhu cestovního ruchu Slovakiatour. Na této významné akci bylo Česko představeno jako ideální místo pro dovolenou. Prezentaci doplnily akce ve formě ukázek lidových řemesel, hudební produkce, ochutnávek českého piva nebo soutěží. Ministr Martínek osobně navštívil řadu stánků a vyjádřil potěšení z toho, že v mnohých z nich byli zastoupeni čeští partneři.

„Slovakiatour představuje jeden z nejvýznamnějších veletrhů cestovního ruchu ve střední Evropě a jak jsem se mohl přesvědčit, ČR na něm byla opravdu důstojně reprezentovaná,“ shrnul své dojmy z veletrhu Martínek.
   
Slovensko je pro Českou republiku důležitou zdrojovou zemí příjezdového cestovního ruchu. Většina Slováků ji navštěvuje především v rámci obchodních cest a návštěv příbuzných a známých. Podle odhadů státní agentury na podporu cestovního ruchu CzechTourism k nám v loňském roce zavítalo zhruba 256 000 slovenských turistů.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy