Fond řízený Orco Property koupil Mercury Tower

31.01.2006 | , Immoconsult Leasingges.m.b.H
Tiskové zprávy


Kancelářskou budovu Mercury Tower v Praze 7 koupil Endurance Real Estate Fund for Central Europe, investiční fond zaměřený na nemovitosti, řízený společností Orco Property Group. Obchodu za 16,3 mil. EUR (462,7 mil. Kč) se účastní také Österreichische Volksbanken AG.

Endurance Fund, uzavřený lucemburský fond, na sebe upozornil dvěma obchody uskutečněnými v Praze. Za 16,3 milionu eur koupil projekt Mercury Tower a kromě samotné budovy převzal i původní schéma financování projektu, jež poskytla rakouská banka Österreichische Volksbanken AG (ÖVAG). Ta bude projekt i nadále financovat prostřednictvím své pobočky Immoconsult Leasingges.m.b.H.


Endurance Fund v současné době spravuje aktiva v hotnotě 80 milionů eur. Jeho sponzorem i manažerem je lucemburská developerská firma Orco Property Group, jejíž akcie se obchodují na burze Euronext i na Burze cenných papírů Praha, kde patří k nevíce obchodovaným titulům.


Budova Mercury Tower se nachází v pražské čtvrti Holešovice. Byla postavena v 70. letech minulého století. V roce 2000 byla přestavěna a nyní skýtá 13 100 čtverečních metrů kancelářských ploch. Sousedí s obytnými činžovními domy a je velmi pohodlně dostupná Argentinskou ulicí, která je součástí Severojižní magistrály.


Prostory v budově jsou v současné době obsazeny z 95 procent, kanceláře má v pronájmu několik menších českých společností. Jedním z významných nájemníků je však také ministerstvo zemědělství, které zde má pronajato 850 m2 kanceláří.


Trh přeje kancelářským objektům
V minulém roce trh s kancelářskými prostory v Praze stagnoval, nyní je však opět na vzestupu. „Pražský trh dostal v roce 2005 nový impuls jak ze strany nabídky, tak ze strany poptávky,“ připomněl Dr. Helmut Tomanec, ředitel Immoconsult Leasingges.m.b.H.


Poměr neobsazených prostor se v Praze nyní pohybuje mezi 13 a 14 procenty. Letos se však očekává jeho pokles, protože nabídka bude o 30 % nižší než loni. Nové kancelářské prostory vstoupí na trh až v roce 2007, kdy by přírůstek nových kancelářských ploch měl dosáhnout úrovně roku 2005, tj. zhruba 155 tis. m2 . To ale neznamená, že by trh přestal být pro nové investice zajímavý. „Poslední tři roky poptávka prudce rostla. Jen v roce 2004 investice dosáhly kolem 1 miliardy eur a údaje za loňský rok jsou stejně dobré,“ říká H. Tomanec. Výnosy z investic do komerčních budov se v Praze pohybují mezi 6,7 a 9 procenty.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy