Bílá kniha Komise o evropské komunikační politice. Diskuze o Evropě – zapojení občanů

01.02.2006 | , Zastoupení EK v ČR
Tiskové zprávy


Evropská komise schválila bílou knihu o evropské komunikační politice. Ta navazuje na zveřejněný akční plán komunikace, který Komise schválila v červenci 2005 a v němž jsou nastíněna opatření, které Komise zahájí...

Evropská komise dnes schválila bílou knihu o evropské komunikační politice. Místopředsedkyně Komise Margot Wallströmová sdělila: „Komunikace je především a nadevše otázkou demokracie. Lidé mají právo vědět, co EU dělá a za co se staví. Také mají právo plně se účastnit evropského projektu.  Informování o Evropě není jen věcí Bruselu. Instituce EU a členské státy musí nyní spojit síly. Z Evropské unie se stal politický projekt, ale nenašla si ještě místo v srdcích a hlavách lidí.  V bílé knize Komise navrhuje, jak  reagovat na tuto výzvu a položit základy komunikační politiky Evropské unie“.

Bílá kniha navazuje na zveřejněný akční plán komunikace, který Komise schválila v červenci 2005 a v němž jsou nastíněna opatření, které Komise zahájí s cílem reformovat svou komunikační činnost, přiblížit se k občanům a lépe reagovat na to, co je trápí.

Základním smyslem bílé knihy je mobilizovat všechny významné aktéry (instituce a orgány Společenství, členské státy, regionální a místní orgány, politické strany a občanskou společnost). Rozhodující bude zvyšování informovanosti a podněcování angažovanosti.

Bílá kniha navrhuje pět oblastí společného postupu:

  • definovat společné zásady pro komunikační aktivity o evropských otázkách
  • vybavit občany většími pravomocemi
  • pracovat se sdělovacími prostředky a novými technologiemi
  • poznávat veřejné mínění a
  • spolupracovat.

Konzultační období o této knize potrvá šest měsíců. Po skončení této lhůty Komise zajistí odezvu a spolupráci s dalšími zúčastněnými stranami na zpracování konkrétních plánů akcí pro každou pracovní oblast.
Evropští občané a zúčastněné subjekty se vyzývají, aby reagovali prostřednictvím  vícejazyčných internetových stránek zvláště vytvořených pro tento účel.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy