Finanční výhledy na období 2007-2013: cesta k zahájení evropských programů od 1. ledna 2007

01.02.2006 | , Zastoupení EK v ČR
Tiskové zprávy


Větší flexibilita budoucích rozpočtů s cílem lépe reagovat na rychle se měnící svět (téměř 5 miliard EUR na období 2007-2013); stanovení základních pravidel pro nový Evropský fond pro přizpůsobení globalizaci (3,5 miliard EUR); souhrnné přezkoumání rozpočtu EU na období 2008/9 - to jsou hlavní prvky návrhu obnovené interinstitucionální dohody, kterou předložila Komise.

Tímto návrhem, v němž Komise zohledňuje hlavní obavy vyjádřené Parlamentem, se otevřela cesta ke konstruktivnímu jednání mezi Parlamentem, Radou a Komisí", prohlásil předseda Komise José Manuel Barroso. „Je třeba se dohodnout do dubna. Každému je zcela jasné, že jinak bude provádění řady programů EU od 1. ledna 2007 problematické. Musíme jednat rychle, a přitom rozvážně, odpovědně a realisticky. V sázce je důvěryhodnost a efektivita rozšířené Unie“, dodala Dalia Grybauskaiteová, komisařka pro finanční plánování a rozpočet.

Loni v prosinci dospěly členské státy v Evropské radě k dohodě, k dosažení konečné dohody tří orgánů EU v otázce finančních výhledů na období 2007-13 je však třeba učinit ještě několik důležitých kroků.  Jednání by měla být dokončena rychle, aby evropské programy mohly evropským občanům sloužit již od prvního dne roku 2007. Komise dnes Radě a Evropskému parlamentu navrhuje základ pro další jednání v podobě návrhu Interinstitucionální dohody o rozpočtové kázni a zdokonalení rozpočtového procesu. Po dosažení konečné dohody ohledně tohoto textu bude třeba zrevidovat veškeré právní nástroje týkající se různých oblastí politik a programů a promítnout do nich výsledky jednání. Tyto nástroje musí rovněž schválit Rada a Parlament. Komise bude muset poté jednat rychle, aby zajistila vlastní sestavení programů. Tento nelehký úkol musí všechny tři orgány řešit společně a naléhavě.

Nová interinstitucionální dohoda
Interinstitucionální dohoda zavádí pravidla a mechanismy řízení finančního rámce v sedmiletém období a sestavování ročních rozpočtů. Musí se na ní dohodnout Rada, Evropský parlament a Komise. Bez této dohody nebude možné financovat programy navržené pro rozšířenou Unii a může být ohroženo provádění rozpočtu EU až do poloviny jeho výše.

Návrh Komise obsahuje některé důležité prvky, které tvoří část interinstitucionální dohody a jež je třeba projednat.

  • Komise chce zajistit dostačenou flexibilitu budoucích rozpočtů. V současné době je nástroj pro flexibilitu omezen na 200 milionů EUR ročně a v praxi se používá téměř výhradně v oblasti vnějších činností.  V souladu se závěry Evropské rady (článek 7) dnes Komise navrhuje navýšení částky nástroje pro flexibilitu na 700 milionů EUR ročně a širší oblast jeho působnosti, jež se tak bude vztahovat nejen na roční neočekávané potřeby, ale rovněž na nové víceleté požadavky. Flexibilita vyplývá z finanční kázně, a to platí tím víc, čím jsou výdajové stropy přísnější.
  • Navržená interinstitucionální dohoda rovněž zahrnuje základní pravidla Evropského fondu pro přizpůsobení globalizaci. Tuto iniciativu vznesl předseda Barosso před vrcholnou schůzkou v Hampton Court a podpořila ji Evropská rada (článek 12 prosincových závěrů). Evropa musí skutečně zajistit, aby občané mohli plně využívat příležitostí, které plynou z dnešní globální ekonomiky. Musí mít rovněž prostředky na podporu pracujících, které postihly důsledky významných strukturálních změn ve světových obchodních modelech, a pomoci jim při rekvalifikaci a hledání práce.  Komise zanedlouho předloží celý legislativní návrh s detailním rozpisem fungování tohoto fondu.
  • A v neposlední řadě panuje všeobecná shoda v názoru, že je třeba souhrnně přezkoumat, jak je rozpočet sestaven a jak je čerpán. Návrh Komise podpořila Evropská rada (článek 80 závěrů), a proto se v navržené interinstitucionální dohodě promítá. Zmíněné prověření má pro Komisi vysokou prioritu. Bude výsledkem detailní přípravy a rozsáhlých konzultací, do nichž by měl být intenzivně zapojen i Evropský parlament. V letech 2008/2009 předloží Komise Evropskému parlamentu a Radě souhrnnou Bílou knihu, která zahrnuje celou strukturu rozpočtu, výdajů a příjmů.

V roce 1999 po Evropské radě v Berlíně, když se jednalo o Agendě 2000, bylo interinstitucionální dohody s Parlamentem dosaženo za necelé dva měsíce. Je nezbytné jednat stejně úspěšně i tentokrát. Komise má za to, že aby bylo dost času na přípravu programů pro leden 2007, je třeba dokončit první krok do dubna.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy