Komisař Mandelson varuje před „hrozbami otevřenosti“, vyzývá ke stanovení vyšších cílů v souvislosti se směrnicí o službách a k vyvážené ochraně obchodu

07.02.2006 | , Zastoupení EK v ČR
Tiskové zprávy


Ve svém dnešním projevu v České republice obhajoval komisař EU pro obchod, Peter Mandelson, politiku hospodářské otevřenosti v Evropské unii, přičemž se vyslovil pro odvážnější obhajobu směrnice o službách a vyzval k řešení obchodních problémů spojených s globalizací.

Na konferenci o rozvoji obchodu v Praze komisař pochválil Českou republiku za úspěšnou liberalizaci a silnou podporu volného obchodu, které označil za „zásadní vítězství otevřenosti“. Jasně varoval Evropu před problémem „odklonu od otevřenosti a nastupujícího populismu“.

Hlavní body projevu komisaře Mandelsona:

Obhajoba postupné liberalizace ze strany české vlády a „ vliv v EU, jež je na všech úrovních uplatňován ve prospěch hospodářské otevřenosti a nezbytné dynamiky“.

Směrnice o službách. I když připustil, že obnovená debata týkající se směrnice o službách musí splňovat „oprávněné požadavky“, je rovněž zapotřebí, aby „položila základy k dokončení jednotného trhu v sektoru služeb“. Vyslovil se rovněž pro větší svobodu pohybu pracovníků a trval na tom, že „nedává smysl, aby byl sektor veřejných služeb zcela vyjmut“. Těm, kteří se by chtěli směrnici zablokovat, vzkázal: „Nehlasujte proti budoucnosti!

Evropská odpověď na měnící se obchodní vztahy a hospodářskou soutěž: Uvedl, že Evropa musí hodnotit „jednotlivé otázky na základě transparentních hospodářských kritérií a nesmí se nechat unést emocemi spojenými s hospodářským nacionalismem a obranou vlastních zájmů.

Nepoctivý obchod. Komisař Mandelson prohlásil, že bude „pevně“ hájit zájmy Evropy, ale že „musíme být opatrní a zabránit tomu, aby se legitimní potřeba poskytnout záruky, zajistit rovnováhu a čas na přizpůsobení nestala ústupkem ochranářskému populismu, který by Evropu dlouhodobě hospodářsky poškodil“.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy