Prodloužení termínu o dotační tituly výrazně přispělo ke kvalitě odevzdaných projektů

07.02.2006 | , MMR
Tiskové zprávy


Poslední lednový den skončila možnost pro všechny zájemce o dotační tituly, které vyhlásilo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Původní termín 13. leden 2006 prodloužil ministr pro místní rozvoj ČR Radko Martínek a vyšel tak vstříc městům a obcím, které měly obavy, že původní termín jim neumožní odevzdat dostatečně kvalitně zpracované žádosti.

Kromě brzkého vyhlášení dotačních programů je velmi významným přínosem i snaha ministerstva o zjednodušení požadavků na žadatele a zejména pak zavedení opravné lhůty k nápravě formálních vad žádostí,“ řekl ministr Martínek a dodal, že prodloužení lhůty (z 13. 1. 06 na 31. 1. 06) využilo cca 75% žadatelů, což výrazně přispělo ke kvalitě odevzdávaných projektů. „Nyní probíhá formální kontrola odevzdaných obálek. V případě neúplnosti – chybějícího materiálu, umožníme, na rozdíl od minulých let, do 10-ti dnů doplnit chybějící, takže se nemusí žádost vyřadit např. kvůli jednomu neověřenému listu. Nepovažuji za fatální například chybu asistentky, která žádost připravuje,“ řekl ministr.

Do konce února by měly být tyto kontroly provedeny a připraveny podklady pro hodnotitelské komise, které žádosti vyhodnotí a navrhnou ministrovi výši dotací jednotlivým subjektům do konce března.

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR vyhlásilo dotační programy pro rok 2006 v celkové předpokládané výši 1,992 mld. korun. Programy byly rozděleny do tří základních oblastí: podpora cestovního ruchu, podpora regionálního rozvoje a podpora bydlení. Finanční prostředky na dotace plynou z rozpočtu Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Výše dotací je v závislosti na programu a subjektu stanovena na maximální hranici pohybující se mezi 50% - 85% celkových nákladů akce; v některých případech až 100% nákladů.

U některých dotačních programů je dána konkrétní maximální finanční částka, kterou dotace nemůže převýšit. Příjemcem dotace může být v závislosti na programu buď obec nebo fyzická či právnická osoba.

 
Tabulka: Shoda s „Průzkumem zájmu o dotační tituly 2006“

Druh Odbor regionálního rozvoje Odbor podpory bydlení Odbor rozvojových programů v cestovním ruchu
Žádosti skutečně odevzdané 671 355 217
Žádosti dle průzkumu 1200 723 324
Podáno od průzkumu 56 % 49 % 67 %

Pramen: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

 
U podpory bydlení je nízká hodnota způsobena přesunem části dotačních titulů na SFRB, takže se dá říci, že v průměru požádalo cca 60% žadatelů, kteří se vyjádřili v průzkumu – toto lze považovat za úspěch a dobře nastavené kritéria pro účast v programu.

Poznámka: žádostí zde rozumíme odevzdanou obálku bez znalosti jejího obsahu – otvíraly se až od 31. 1. 2006 12.00 hodin.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy