Pohled na lednovou výplatní pásku potěší

10.02.2006 | , Finance.cz
DANĚ


V letošním roce došlo ke změně zákona o dani z příjmů. Tato změna se dotkla také způsobu výpočtu záloh na daň ze mzdy. Proč se zvýšila mzda a co vše se změnilo se dozvíte v následujícím článku.

Většina těch, co už obdrželi výplatní pásky za leden si všimli jistého rozdílu. Čistá mzda vzrostla aniž by hrubý základ zaznamenal nějakých změn. Projevil se totiž vliv novely zákona o daních z příjmů. Princip výpočtu mzdy v tomto roce se změnil. A dnes se podíváme na tyto novinky, které ovlivnili náš disponibilní příjem.

Podle zákona se pod pojmem mzda označují peněžitá plnění nebo plnění peněžité hodnoty (naturální mzda) poskytovaná zaměstnavatelem zaměstnanci za práci, a to podle její složitosti, odpovědnosti a namáhavosti, podle obtížnosti pracovních podmínek, pracovní výkonnosti a dosahovaných pracovních výsledků.

Za mzdu se nepovažuje další plnění poskytované v souvislosti se zaměstnáním. Zejména náhrady mzdy, odstupné, cestovní náhrady, výnosy z kapitálových podílů (akcií) nebo obligací a odměna za pracovní pohotovost. Mzdou nejsou ani plnění věrnostní a stabilizační povahy, poskytovaná například při pracovních a životních výročích a při odchodu do důchodu.

Co vlastně dostaneme a co odvedeme?

Hrubá mzda zaměstnance je součtem položek, které zaměstnanci náleží v příslušném měsíci za odvedenou práci. Nejvyšší položkou je základní plat. K tomu jsou dále připočítány příplatky, náhrady mzdy, odměny a případné dávky nemocenského pojištění.

Od hrubé mzdy jsou pak následně odečteno sociální a zdravotní pojištění. Výše pojistného se stanoví procentní sazbou z vyměřovacího základu, který představuje úhrn příjmů za daný měsíc. U sociálního pojištění je ze mzdy strháváno 8 %, dalších 26 % odvádí zaměstnavatel, u zdravotního jsou to 4,5 % a 9 %.

Další položkou, která je z hrubé mzdy strhávána je záloha na daň. A té se právě týkají změny v letošním roce. Základem daně je příjem snížený o částky sociálního a zdravotního zabezpečení.

Pro výpočet zálohy je důležité zda bylo zaměstnancem podepsáno Prohlášeni k dani. V případě, že ho nepodepíšete, uplatní se srážková daň ve výši 15 % (příjem do 5.000 Kč) respektive 20 % (příjem nad 5.000 Kč).

V opačném případě se vypočte záloha dle daňových pásem a následně  se sníží o slevy na dani a o částku daňového měsíčního zvýhodnění za každé vyživované dítě. To činí 6000 ročně nebo dvojnásobek u dítěte, které je držitelem ZTP/P. Pokud daňové zvýhodnění převyšuje zálohu na daň, přísluší zaměstnanci tzv. daňový bonus. Poplatník má nárok na vyplacení daňového bonusu, činí-li jeho roční výše alespoň 50 Kč a maximálně jej lze uplatnit do výše 2500 Kč měsíčně.

Daňová pásma a slevy na dani jsou největší novinky letošního roku. Od 1.1.2006 došlo ke snížení dvou nejnižších daňových sazeb (z 15 na 12 % a z 20 na 19 %). Slevy na dani nahradily odečitatelné položky z let minulých.

Tabulka 1: Tabulka daňových pásem

/>/>
Zdanitelná mzda Záloha Ze zdanitelné mzdy přesahující
od Kč do Kč
0 10 100 12 % 0
10 100 18 200 1212 Kč + 19 % 10 100 Kč
18 200 27 600 2751 Kč + 25 % 18 200 Kč
27 600 a více 5101 Kč + 32 % 27 600 Kč

Tabulka 2: Slevy na dani

/> />/>
Slevy Roční Měsíční
Na poplatníka 7200 Kč 600 Kč
Částečný invalidní důchod 1500 Kč 125 Kč
Plný invalidní důchod 3000 Kč 250 Kč
Držitel průkazu ZTP/P 9600 Kč 800 Kč
Student 2400 Kč 200 Kč

Měsíční odpočet nenáleží poplatníkovi, který je poživatelem starobního důchodu na počátku kalendářního roku, nebo byl poplatníkovi přiznán zpětně od počátku roku.

Po odečtení sociálního a zdravotního pojištění a zálohy na daň získáme čistou mzdu. Nemusí se však jednat o mzdu, kterou zaměstnanec přímo obdrží. Skutečně vyplacená mzda je též snížená o stravenky nebo jiné povinné platby (spoření, alimenty...).

Výše popsaný algoritmus platí u měsíčního vyúčtování mzdy. V březnu každého roku se provádí roční zúčtování, které nám zpětně stanoví skutečnou výši daně, která se pak poměřuje se zaplacenými měsíčními zálohami a vzniklý rozdíl je nám vrácen, nebo je potřeba ho doplatit. Ve většině případů se jedná o přeplatek, protože do ročního zúčtování vstupují též nezdanitelné části, které snižují základ daně. K podrobnému výpočtu čisté mzdy včetně ročního vyúčtování použijte náš nový mzdový kalkulátor.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ