Parlament podpořil zvýšení ochrany kuřat chovaných na maso

14.02.2006 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Evropský parlament se zastal práv kuřat. Europoslanci navrhují zpřísnění pravidel pro chov kuřat určených na maso. Parlament mj. podpořil zákaz ořezávání zobáků kuřat či kastrací kohoutů.

Poslanci nicméně chtějí zvýšit navrhovanou maximální hustotu osazení. Parlament zároveň vyzval Evropskou komisi ke standardizaci trestů pro chovatelé, kteří unijní pravidla porušují.
 
Schválením zprávy Thijse BERMANA (PES, NL) k návrhu směrnice stanovující minimální pravidla pro ochranu kuřat chovaných na maso Parlament podpořil zajištění dobrých životních podmínek kuřat ve všech zařízeních, kde jsou chována. Dovozy kuřat ze zemí, které podobná opatření neuplatňují, mají být zakázány.
 
Návrh směrnice si mj. klade za cíl stanovení maxima živé váhy chovaných kuřat na m² v zařízeních určených k jejich chovu, standardizaci zařízení určených k chovu kuřat a harmonizaci štítkování kuřecího masa v zemích EU.
 
U "maximální hustoty osazení" (živá váha chovaných kuřat na m²) poslanci podpořili návrh Evropské komise, že hustota nesmí přesáhnout 30 kg živé váhy. Budou-li dodržena ostatní kritéria pro zajištění dobrých životních podmínek kuřat, může podle Parlamentu hustota dosáhnout 38 kg živé váhy na m²; od roku 2013 by nicméně neměla překročit 34 kg/m².
 
Zařízení, ve kterých jsou kuřata chována, musejí být podle poslanců vybavena vytápěcími, chladícími, větracími a osvětlovacími systémy. Větrání musí zamezit přehřátí kuřat. Pokud vnější teplota ve stínu přesahuje 30 °C, nesmí teplota uvnitř přesáhnout tuto vnější teplotu o více než 3 °C. Pokud je vnější teplota pod 10 °C, nesmí relativní vlhkost uvnitř jednotky přesáhnout 70 %. Všechny budovy musejí mít světlo bez odlesků s intenzitou alespoň 50 luxů během období světla. Navíc musí být zajištěna dostatečná ventilace, pravidelnost krmení kuřat, stálý přístup k vodě, minimální hluk a kontrola kuřat.
 
Poslanci se také shodli na nutnosti řešit otázku chirurgických zákroků u kuřat. Na základě zprávy chtějí zakázat ořezávání zobáku kuřat (tzv."kauterizace zobáku") i kastraci kohoutů. Genetická selekce podle Parlamentu nesmí "omezit, zmenšit nebo ohrozit potenciál dobrých životních podmínek zvířat". Rovněž bude třeba omezit negativní důsledky předchozích genetických selekcí
 
Dodržování pravidel stanovených směrnicí má podle Parlamentu zajišťovat příslušný orgán členského státu EU "formou neohlášených místních kontrol" nejméně jednou ročně. V případě zjištění závad může příslušný orgán nařídit snížení počtu kuřat. Členské státy by v případě porušení směrnice měly harmonizovat pravidla pro sankce a zajistit jejich řádné uplatňování. Tyto sankce musejí být účinné, přiměřené, progresivní a odrazující.

Parlament chce rovněž sjednotit klasifikaci nemocí kuřat, harmonizovat pokuty za přestupky i systém štítkování kuřecího masa pro konečného spotřebitele. Štítky by měly kromě země původu kuřecího výrobku obsahovat také údaj o hustotě osazení kuřat v zařízeních určených k jejich chovu.
 
S cílem nesnižovat standardy dobrých životních podmínek zvířat na celém světě, zpráva vyzývá Komisi, aby "kontrolovala, a pokud bude potřeba, i zakázala dovoz kuřat ze třetích států, které neaplikují podobné opatření k zajištění dobrých životních podmínek kuřat jako je tomu v návrhu směrnice EU."

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy