Přehled daňových novinek pro rodiny a firmy

28.02.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Připravili jsme pro vás přehled nejzajímavějších daňových novinek, které výrazně zjednodušují a také zvýhodňují podávání daňových přiznání pro rodiny i pro podnikatele.

Téma týdne: Podáváme daňové přiznání

Společné zdanění manželů
Již v letošním roce mají manželé možnost použít výpočet daně ze společného základu daně, čili tzv. společné zdanění manželů. Výhodnost poznají zejména rodiny, kde jeden z manželů zdanitelné příjmy nemá nebo kde jsou příjmy manželů odlišné. Postup je takový, že si manželé mezi sebe rozdělí společný základ dně (každý jednu polovinu) a to po uplatnění nezdanitelných částek, u kterých splní podmínky. Společné zdanění manželů si však nemůžou uplatnit všichni. Podmínkou je, aby rodina ve společné domácnosti vyživovala alespoň jedno dítě. Za vyživované dítě je považováno nezletilé dítě nebo zletilé do dovršení věku 26 let, jestliže nepobírá plný invalidní důchod a soustavně se připravuje na budoucí povolání, nebo nestuduje nebo nepracuje z důvodu nemoci či úrazu nebo je z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost.

Společné zdanění není možné použít v těchto případech:

  • Manželé nevyživují dítě
  • Manželé nežijí ve společné domácnosti
  • Partneři spolu žijí ve společné domácnosti, ale nejsou manželé
  • Podnikatelé, kteří mají podle zákona stanoven minimální základ daně
  • Podnikatelé, kterým Finanční úřad (na jejich žádost) vyměřil paušální daň
  • Podnikatelé uplatňující příjmy za více období

Pokud jste se rozhodli společné zdanění manželů uplatnit, doporučujeme vám si ještě před použitím ověřit, zda se vám to opravdu vyplatí. Jedním ze způsobů, jak si to můžete zjistit, je navštívit server www.finance.cz a použít kalkulátor společného zdanění manželů.

Více informací o společném zdanění manželů naleznete v zákoně č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů nebo na serveru www.finance.cz v sekci Daně.

 
Zjednodušení daňových formulářů
Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob bylo proti předcházejícímu zdaňovacímu období podstatně zjednodušeno. Největší změnou k lepšímu bylo zrušení tiskopisů Přiznání k dani z příjmů fyzických osob – typ A a B a nahrazení jediným tiskopisem Přiznání k dani z příjmů fyzických osob pro zdaňovací období 2005, určeným všem poplatníkům daně z příjmů fyzických osob bez ohledu na druh a zdroj příjmů. Tento nový tiskopis se skládá ze základní části a příloh.

Zjednodušení spočívá v tom, že základní část má jen 6 stran a obsahuje především výpočet dílčího základu daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků a přílohu č. 1 - výpočet dílčího základu daně z příjmů fyzických osob z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti. Z ostatních příloh si musíte jako poplatník doplnit pouze ty, které k výpočtu daně potřebujete.

Více informací o daňových přiznáních naleznete v zákoně č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů nebo na serveru www.finance.cz v sekci Daně.

 
Zvýšení výdajových paušálů
Na základě novely zákona o daních příjmů si mohou podnikatelé již za zdaňovací období 2005 uplatnit zvýšené výdajové paušály. Toto zvýšení paušálů daňovou administrativu při srovnání s uplatňováním výdajů ve skutečné výši rozhodně zjednoduší. Podnikatelům totiž při placení daní odpadne povinnost schovávat si všechny doklady a složitě si vypočítávat daně. Při využití paušálů stačí jen odečíst určité procento z výdajů a ze zbylé části si vypočítat daň. Podle Ministerstva financí si zvýšením výdajových paušálů nejvíce přílepší ti podnikatelé, kteří tyto paušály využívali již v minulosti. 

Mezi nejdůležitější výhody zvýšení výdajových paušálů pro podnikatele patří zrušení povinnosti sledovat a počítat výdaje spojené s pracovními cestami, vést knihu jízd, zpracovávat množství pokladních dokladů z drobná vydání, vést evidenci pojistného za obchodní majetek, evidovat výdaje spojené s finančním leasingem, propočítávat odpisy hmotného majetku či vést evidenci zásob nebo zaplacených úroků.

V případě, že se rozhodnete zvýšené výdajové paušály uplatnit, vám doporučujeme si přečíst nové znění zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů nebo využít služeb daňového poradce.

 
Zdroj: Ministerstvo financí ČR

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky