Dřevo a jeho příbuzní (2. díl)

27.02.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Do moderní či renovované domácnosti patří některá z moderních podlahových krytin.Podlaha zásadně ovlivňuje zařizování interiéru - jiný styl nábytku a doplňků bude ladit s parketovou podlahou a jiný s vysokým hustým kobercem.

Také dřevo plave
Dřevěné plovoucí podlahy, nazývané také lamelové dřevěné podlahoviny, jsou vyrobeny ze dvou nebo častěji ze tří vrstev masivního dřeva. Horní dekorativní nášlapná vrstva o tloušťce zpravidla kolem 4 mm bývá tvořena lamelami z kvalitního dřeva, ale také může být z tenkovrstvé dýhy.

Středová vrstva je tvořena z úzkých latěk obvykle měkkého dřeva smrku nebo borovice, orientovaných kolmo na vlákna lamel nášlapné vrstvy a spodní, takzvaná "protitahová" vrstva je obvykle ze smrkové dýhy, orientované stejně jako nášlapná vrstva.

Dvouvrstvé podlahové dílce se skládají z nášlapné vrstvy z kvalitního dřeva o tloušťce 3,5 až 9 mm a nosné vrstvy z překližky. Tvarem připomínají klasické vlysy, ale jsou zpravidla rozměrově větší, dodávají se obvykle s povrchovou úpravou a při pokládce se celoplošně lepí na podklad

Rychle položit a bydlet
Laminát bude volbou pro toho, kdo chce praktickou podlahu, nenáročnou na údržbu a poměrně levnou. Největší výhodou laminátu je široké spektrum vzorů a věrné napodobení přírodních předloh a také solidní odolnost, i když žádná podlaha není nezničitelná. Laminát snadno poškodí a poškrábou kovové nohy nábytku, těžké předměty, psí drápky. Příjemná je rychlost pokládky díky spojování pouhým zaklapnutím takzvaných suchých zámků různých typů. Materiál je už z výroby opatřen povrchovou úpravou a po montáži se podlaha může ihned používat.

Na druhou stranu nevýhodou je citlivost nosné vrstvy na vlhkost; laminátovou podlahu nelze použít do mokrých a vlhkých prostor, ale na změny relativní vlhkosti vzduchu není tak citlivá jako dřevo. Laminátový povrch je chladnější a tvrdší než dřevěná podlaha a i přes znatelné zlepšení a inovace laminát stále ještě přenáší hluk znatelně víc než dřevo.

Laminát? Ale ano..
Laminátové podlahy jsou vyrobeny z jedné nebo více vrstev vláknitého materiálu, obvykle papíru, impregnovaného pryskyřicemi. Jednu vrstvu mají přímé lamináty (DPL), u nichž je dekorační papír nanesen přímo na nosnou podložku a poté překryt ochrannou vrstvou. Jsou vhodné pro málo a středně zatěžované podlahy a jsou levnější. Dražší, ale trvanlivější a odolnější jsou vysokotlaké lamináty (HPL), kdy je speciálním postupem silným tlakem nejdříve slisováno více transparentních ochranných vrstev společně s dekoračním papírem, tato vrstva se následně nalisuje (nalepí) na nosnou podložku. Kontinuálně lisované lamináty (CPL) mají slisované ochranné vrstvy spojeny s nosnou dřevovláknitou deskou.

Nosná deska bývá obvykle zhutněná dřevovláknitá deska typu MDF (středně hustá vláknitá deska) nebo HDF (vláknitá deska s vysokou hustotou). Přestože nosné desky kvalitnějších laminátů jsou impregnovány proti vlhkosti, výrobci nedoporučují jejich instalaci tam, kde se předpokládá vysoká vlhkost, například v koupelnách. Aby se vyrovnaly různé objemové změny jednotlivých vrstev laminátové podlahy při změnách vlhkosti a teploty, opatřuje se podlaha na spodní straně "protitahovou" stabilizační vrstvou z laminátu, zaručující rozměrovou stabilitu podlahy. Někteří výrobci dodávají laminátové podlahy již s nalepenou protihlukovou podložkou a při pokládce takové podlahy pak není nutná obvyklá izolace proti kročejovému hluku.

Autor článku

Jana Reichlová  

Články ze sekce: BYDLENÍ