Nezapomeňte na Přehledy za rok 2005

07.03.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Prokousali jste se úspěšně jednotlivými kolonkami daňového přiznání? Neradujte se předčasně, tím vaše povinnosti nekončí. Další tiskopisy pro vás nachystala zdravotní pojišťovna a sociálka.

Téma týdne: Podáváme daňové přiznání

Tiskopisy a formuláře. To je věčný boj s větrnými mlýny, který se právě v průběhu března začíná výrazně přiostřovat. V jeho poslední den zpravidla vrcholí závěrečná bitva. Ovšem vyplněním a podáním daňového tiskopisu vše nekončí. Další porci přiznávání pro vás připravila zdravotní pojišťovna a Česká správa sociálního zabezpečení. Nepropadejte panice, na odevzdání zdravotních a sociálních přehledů je zatím dostatek času. Ovšem termín podání se nezadržitelně blíží.

Zdravotní pojištění
Pokud jste Přehled o vašich příjmech na zdravotní pojišťovnu ještě neodevzdali, vězte, že tak musíte učinit do osmi dnů od podání daňového přiznání. Díky víkendu je poslední možnost pro podání Přehledu za rok 2005 posunuta na 10. dubna. Ovšem stejně, jako je možné odložit podání daňového přiznání (pakliže za vás podání vyplňuje a odevzdává daňový poradce), můžete odložit i podání Přehledu. Tento odklad ale musíte pojišťovně sdělit, stejně jako bernímu úřadu.

Do jednotlivých kolonek formuláře vyplňujete příjmy, výdaje a údaje o zaplacených zálohách zdravotní pojišťovně, jak jste je odvedli v průběhu roku 2005 na účet pojišťovny, u které jste zaregistrováni. Souhrn zaplacených záloh je pak porovnán s celkovou (vypočtenou) výší pojistného. Výsledkem je pak nedoplatek nebo přeplatek pojistného, tj. závazek či pohledávku za pojišťovnou.

Důležitým údajem je vyměřovací základ, ze kterého se výše celkového odvodu pojišťovně počítá. Ten je pro letošní přehled stanoven jako 45 % z rozdílu celkových příjmů a výdajů, jeho minimální výše je pro rok 2005 stanovena na 8460 korun. Na konci zdravotního přehledu je třeba vypočítat výši nové měsíční zálohy pro další rok (její minimální výše pro rok 2006 je 1218 korun).

Sociální pojištění
Přehled za rok 2005 podává osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) na místně příslušnou správu sociálního zabezpečení nejpozději do 2. května 2006. Pokud však daňové přiznání zpracovává daňový poradce, posunuje se termín podání přehledu na 31. července 2006.

Stejně jako u zdravotního pojištění i zde jsou jednotlivé kolonky zaplněny celkovými příjmy a výdaji, kterých OSVČ dosáhla v průběhu roku 2005, nechybí ani údaje o zaplacených zálohách. A stejně se stanoví i vyměřovací základ, tj. 45 % z rozdílu příjmů a výdajů. Jeho maximální výše činí 486.000, minimální výše záleží na tom, zda osoba vykonává hlavní nebo pouze vedlejší činnost:

  • pro hlavní činnost nesmí činit méně než 48.288 Kč
  • pro vedlejší činnost je minimální hranice 21.468 Kč

Obecné pokyny
Jsou-li zaplacené zálohy nižší než vypočtená výše odvodu (ať už sociálního či zdravotního), je třeba tento nedoplatek uhradit nejpozději do osmi dnů po podání Přehledu. Osmidenní je i lhůta pro nahlášení případných změn, které nastaly v průběhu roku.

Při vyplňování formulářů není od věci nahlédnout do přiložených pokynů. Práci vám mohou usnadnit také naše připravené formuláře. Stáhněte si formulář pro VZP a pro ČSSZ ve verzi Excel, které Vám výši odvodů pomohou vypočítat!

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky