Vejít, projít nebo odejít? (2.díl)

06.03.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Díky všeobecnému trendu maximální otevřenosti a vzdušnosti se dveře z vnitřních prostor rodinného domu pomalu a jistě vytrácejí, ale nikdy z našeho domova nezmizí úplně.

Zasouváme, nebo otáčíme?
Nejčastěji používáme klasické otočné dveře zavěšené na dvou až třech závěsech (pantech) v dveřní zárubni. Na vysvětlenou: levé či pravé dveře se označují podle toho, na které straně jsou umístěny panty z pohledu, kam se dveře otvírají. Ve stísněných prostorech, kde by křídlo při otevření překáželo, jsou řešením posuvné dveře zasouvané buď do dveřního pouzdra ve zdi, nebo v kolejnici podél zdi. Kde není místo ani pro posuvné dveře, hodí se dveře skládané. Ty ovšem potřebují širší dveřní otvor, který by i po složení dveří k jedné nebo oběma stranám zajistil dostatečnou průchodnou šířku. Navíc jsou náročnější na údržbu, špatně zvukově i tepelně izolují a o estetické stránce standardních výrobků lze také do určité míry polemizovat.

Bez zárubní a klik není dveří
Nezbytnou součástí dveří jsou samozřejmě zárubně. Je to rám, který je upevněn do stavebního otvoru ve stěně a k němuž je pomocí závěsů nebo kolejnic připevněno samotné dveřní křídlo. Současné zárubně tvoří s dveřmi jeden harmonický celek (barevně i materiálově), kovové zárubně již dávno nejsou v módě, byť jsou považovány za standard a v rámci úspor se dosud objevují i v novostavbách. Pokud je v domě ještě máme, lze bez náročného bourání původní kovové zárubně obložit. Musíme však počítat se zúžením průchozího otvoru a s nárůstem zárubně na zdi asi o 3 cm.

Teprve klika dělá dveře. Nejrůznější kliky a madla jsou dodávány v nepřeberném množství tvarů, barev a materiálů. Žádané jsou leštěné kovy, které se poměrně snadno udržují. I plastové kliky mohou být díky libovolné barevnosti vhodným doplňkem konkrétního interiéru. Navíc jsou díky nízké tepelné vodivosti příjemnější do ruky, protože nechladí jako kovové. Rozhodující by však měla být vždy funkčnost a odolnost.

Moderní trendy
Nejnovější trendy dávají přednost jednoduchým typům dveří. Do popředí zájmu se tak dostávají dveře bez polodrážky, tak zvané bezfalcové, které nikde nevyčnívají do prostoru. Technické řešení dveří a zárubní bez polodrážky splňuje nejen estetický požadavek hladkých stěn bez výstupků, ale skvěle se uplatňuje při řešení složitějších vícedveřových stěn. Bezfalcové dveře se prodávají v libovolném provedení a rozměrech. Důležitým detailem, kterým se tyto dveře liší od běžných s polodrážkou, je vzhled použitých závěsů - buď lomených, nebo tak zvaných skrytých, které jsou ovšem dražší, ale esteticky dokonalejší. U prosklených variant se doporučuje jednoduché provedení s vnitřním lištováním výplně, což znamená, že lišta lemuje tvar výplně a nezvětšuje tloušťku dveří. Ovšem dokonalé dveře s výplněmi jsou bez viditelných lišt a s vyměnitelným sklem.

Do popředí zájmu stavebníků se stále více dostávají také celoskleněné, tak zvané bezrámové dveře, které nabízejí vzdušnost, otevřenost a optické propojení místností. Jedná se většinou o desku z tvrzeného bezpečnostního skla doplněnou dvěma elegantními závěsy a kováním. Působí velmi lehce a dá vyniknout výrazným prvkům v interiéru. Z bezpečnostního hlediska se většinou nepoužívá sklo čiré, ale matové nebo tónované. Příliš soukromí ale za takovými dveřmi nehledejme.

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ