Plaťte svoje daně řádně a včas

08.03.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Až budete podávat daňové přiznání, doporučujeme vám všechny údaje ve formuláři vyplnit správně a úplně a vaši daň zaplatit v řádném termínu. Byla by opravdu škoda přijít kvůli chybě v exekuci o majetek.

Téma týdne: Podáváme daňové přiznání

Daňové přiznání je povinen podat každý daňový subjekt nejpozději do 3 měsíců po uplynutí zdaňovacího období. Pokud však přiznání zpracovává a předkládá daňový poradce, je lhůta podání daňového přiznání o 3 měsíce prodloužena. Ode dne podání řádného či dodatečného přiznání začíná běžet třicetidenní lhůta pro odvolání. Jestliže daňový subjekt v této lhůtě zjistí, že ve svém přiznání udělal chybu, má možnost se sám proti sobě odvolat.

Opravné daňové přiznání
V případě, že ještě před uplynutím stanovené lhůty podání objevíte ve svém daňovém přiznání nějaké nedostatky, můžete podat tzv. opravné daňové přiznání. Pro vyměřovací řízení se následně použije opravného přiznání, které řádné daňové přiznání nahradí a k přiznání předchozímu se již nepřihlíží.

Dodatek k přiznání
Jestliže jste daňové přiznání již podali a následně jste zjistili, že vaše daňová povinnost měla být vyšší či daňová ztráta nižší, jste povinen do konce měsíce následujícího po tomto zjištění podat tzv. dodatečné daňové přiznání. Ve stejné lhůtě je také splatná dodatečná daň. Toto přiznání můžete podat maximálně do tří let od konce zdaňovacího období, ve kterém jste podali řádné daňové přiznání.

Jak zaplatit daň
Placení daně, kterému se říká tzv. inkasní řízení, můžete provést různými způsoby. Nejčastěji se úhrada daně provádí buď v hotovosti nebo bankovním převodem na účet správce daně. Je však možné daň zaplatit prostřednictvím kolkových známek (především u poplatků), platebních známek (na základě zvláštního předpisu) nebo přeplatkem na jiné dani. Kromě daňových povinností existují ještě další platby, souhrně nazývané jako tzv. příslušenství daně. Patří sem penále (sankční platba za pozdní úhradu daňových povinností), pokuty (sankce za neplnění nepeněžních povinností), zvýšení daně až do výše 10 % daňové povinnosti (zvláštní druh pokuty udělovaný za pozdní podání daňového přiznání), úroky a náklady daňového řízení (např. exekuční náklady).

Posečkání či zaplacení ve splátkách
Pokud zjistíte, že nejste schopen zaplatit daň v požadované lhůtě, můžete požádat správce daně o posečkání daně nebo o zaplacení ve splátkách. V případě schválení vaší žádosti však počítejte s tím, že se vám tento odklad projeví ve zvýšení cílové částky daně.

Promlčení či prominutí nedoplatku
Po uplynutí šesti let po roce, kdy byl váš daňový nedoplatek splatný, je právo na výběr a vymáhání již promlčeno. Jestliže je však v této době proveden některý z úkonů směřujících k vymáhání, promlčecí lhůta se ruší a následně běží šestiletá lhůta nová. Daňové nedoplatky lze vymáhat maximálně dvacet let.
V případě, že by vymáháním daňového nedoplatku byla vážně ohrožena výživa daňového subjektu nebo osob na jeho výživu odkázaných, je možné podat si žádost o prominutí daňového nedoplatku.

Exekuce
V případě, že daňový subjekt nezaplatí svoji daň nebo dobrovolně nesplní své daňové povinnosti, následuje tzv. exekuční řízení. Správce daně může použít daňovou exekuci administrativní (přikázání pohledávky, srážka ze mzdy či z jiného příjmu), exekuci mobiliární (prodej movitých věcí) nebo exekuci imobiliární (prodej nemovitostí).

Rada na závěr
Doporučujeme vám platit si všechny vaše daňové povinnosti řádně a včas. Pracovníci finančních úřadů totiž v průběhu let získali při provádění daňových exekucí značné zkušenosti a vhledem k tomu, že finanční úřad je v exekučním řízení i vykonavatel, probíhá daňová exekuce opravdu rychle.

 
Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky