Jak si kdo ustele ...

08.03.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


V ložnici tráví většina lidí přibližně třetinu, náruživí spáči až polovinu života. Při výběru a zařizování ložnice už naštěstí nehraje roli pouze cena a dostupnost nábytku, jak tomu bývalo před lety, ale zohledňujeme i hodnoty jako zdraví, hygiena a ekologie.

Postel je grunt
Základem každé ložnice a předpokladem zdravého spánku je samozřejmě kvalitní postel. Módní purismus vyzývá k jednoduchosti až strohosti čistého tvaru bez zbytečného dekoru a příkras. Postel je tvořena nosným rámem, který často plynule přechází do podpěr a čela, jejichž funkci přebírá. Nejoblíbenějším materiálem nadále zůstává dřevo, včetně exotických a méně známých druhů s výraznou kresbou a sytou barevností. Na design postele pak navazuje ostatní vybavení ložnice: noční stolky, komody a skříně, často vestavěné. Při nákupu lůžka bychom se neměli nechat unášet pouze prvním dojmem, ale volit současně s ohledem na technické a zdravotní řešení postele. Zdravotní rošty, ručně či motoricky polohovatelné a kvalitní matrace se snímatelným letním a zimním potahem by měly být zárukou zdravého spaní. Ačkoliv jsou již několik let módní horizontální linie a elegantní nízký nábytek, nezapomínejme na jeho nevýhody. Z nízkého lůžka budeme obtížně vstávat a s přibývajícími léty a opotřebením naší tělesné schránky tento problém nabude na významu.

V rámci zjednodušování tvaru lůžka mnoho výrobců zmenšuje či zcela opomíjí tak důležitý prvek, jakým je čelo postele. Čelo je však nenahraditelným a ryze praktickým doplňkem každé postele. Především chrání zeď před mechanickým poškozením a po delší době také ušpiněním malby lůžkovinami. Při čtení nám dovoluje zvednout polštář a pohodlně se uvelebit v pololehu-polosedu, což ocení všichni dlouhodobě nemocní, pohybově indisponovaní a starší lidé, kteří musí v posteli denně trávit více času. Naopak čelo postele v nohou využívá mnoho lidí podobně jako takzvaného "sluhu", tedy pro uložení právě odloženého oblečení. Současně hraje významnou estetickou roli: postel prostorově vymezuje a uzavírá.

Pohodlí pro jednoho i pro dva
V našich krajích stále ještě zůstává nedoceněno takzvané "jedenapůllůžko", neboli rozšířená postel pro jednoho. Jeho šířka 120-135 cm je aritmetickým průměrem šířky standardního jednolůžka (80-90 cm) a manželského dvojlůžka (160-180 cm). Pokud nám to místo dovolí, měli bychom tuto postel pro "jednu a půl osoby" instalovat do dětských pokojů, kde najde uplatnění od raného dětství až do dospělosti potomků. Dokud jsou děti malé a čteme jim před spaním pohádky, pohodlně se k nim do postele vejdeme a možná společně pod těžkou pohádkovou knihou i usneme. V pozdějším věku nemusíme složitě řešit příležitostné přespávání kamarádek a kamarádů našich ratolestí. Obzvláště holčičky si budou určitě raději špitat pod jednou peřinou, než aby jedna z nich ležela na zemi na nafukovací matraci. Na prahu dospělosti nabízí pak toto lůžko místo pro důvěrnější přátele našich dětí a až děti vylétnou z hnízda, může se postel stát součástí pracovny či hostovského pokoje, kde nabídne příležitostné přespání.

Místo došlo
Nedostatek místa v ložnicích je asi základní nedostatek, který nacházím v mnoha projektech bytových i rodinných domů. Místa pro stavbu je zpravidla málo, je drahé a tak s ním developeři šetří, bohužel často na nesprávném místě. Při individuálním návrhu rodinného domu je situace jednodušší, přesto je třeba trvat na dostatku místa v ložnici: pro postel, pohodlný průchod i vestavěné skříně, případně dětskou postýlku. Základním předpokladem spokojeného užívání ložnice je pohodlný přístup k lůžku, zdůrazňuji že oboustranný. V časopisech můžeme občas spatřit luxusně vybavené a vytříbené interiéry, kterým však k dokonalosti chybí zcela základní předpoklad - dostatek prostoru. Pohodlný přístup k lůžku oceníme každý obyčejný den: noční návštěvu toalety a ranní oblékání zvládneme bez modřin a jiných neblahých následků na těle. Jednoznačným přínosem nám dostatek prostoru bude především v době těhotenství ženy, dočasně omezené pohyblivosti při úrazu, nemoci nebo stáří. Dříve standardní lůžko široké 160 cm, zpopularizované rozměry panelákových mini-ložnic pomalu ustupuje lůžku širokému 180 cm, které se stává standardem. Kdo má rád pohodlí a během noci často mění polohu v hlubokém spokojeném spánku, s ohledem na partnera může volit dvojlůžko široké 200 cm. Manželská postel široká 160 cm s minimálními průchody 80 cm po obou stranách vyžaduje ložnici s jedním rozměrem minimálně 3,40 m. Na délku měří postel s pelestí zpravidla 2,05-2,10 m, s připočtením průchodu š. 80 cm a hloubky klasické šatní skříně 60 cm nám vychází druhý rozměr minimální ložnice: 3,70 m. A to v místnosti neuvažujeme s takovými "zbytečnostmi" jako je dětská postýlka, toaletní stolek, umístění rotopedu či posilovacího koutu s žebřinami, květin a podobně.

 

 

Autor článku

Veronika Haroldová  

Články ze sekce: BYDLENÍ