Internet usnadňuje komunikaci s úřady

13.03.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Březen není pouze měsícem knihy, ale také celosvětové počítačové sítě. V této souvislosti vznikl projekt, jehož cílem je zvýšit internetové povědomí. Jaký je jeho již v pořadí devátý ročník?

Téma týdne: Březen - měsíc internetu

Alespoň částečné zvládnutí internetové gramotnosti je v současnosti téměř nutností, které se v mnoha případech může stát nemalou konkurenční výhodou nejen při ucházení se o zaměstnání. Tato celosvětová počítačová síť je nejen bezednou studnicí informací, ale i dobrým pomocníkem a rádcem.

Březen - nejen měsíc knihy
Právě zvýšit povědomí českého obyvatelstva o tomto globálním komunikačním prostředku je cílem projektu s názvem Březen – měsíc internetu, který vstoupil již do devátého ročníku. Záštitu nad ním převzali předseda vlády a jednotlivá ministerstva (informatiky, financí, práce a sociálních věcí, průmyslu a obchodu, spravedlnosti a vnitra).

Organizaci celého projektu má na starosti nevládní neziskové sdružení BMI, jejímž posláním je právě podpora rozvoje Internetu a využití moderních technologií. Svoje cíle uskutečňuje pomocí řady vzdělávacích a propagačních aktivit. Proto také vznikl tento projekt, prostřednictvím kterého se hnutí BMI snaží seznamovat širokou veřejnost, podnikatelské kruhy i ústřední orgány s podstatou Internetu, současnými možnostmi jeho využití i dalšími perspektivami jeho rozvoje.

Občan vs. státní správa
„Na úřad přes internet“. Tak zní motto letošního ročníku, který je zaměřen na tzv. e-government, tj. na komunikaci mezi občany a úřady právě prostřednictvím internetu. Návštěvníci se mohou zúčastnit jednak odborných konferencí a seminářů s internetovou tematikou, anebo zajít do některé z městských knihoven, které jsou tradičním a velmi významným protagonistou tohoto projektu.

Stejně jako v loňském roce, kdy 330 knihoven připravilo v průběhu března pro veřejnost na 1700 akcí, kterých se zúčastnilo kolem 47.000 návštěvníků, i letos nabídnou knihovny zájemcům široké spektrum akcí na propagaci Internetu. Veřejnost se tak má mimo jiné možnost seznámit s vybranými portály veřejné správy.

Tabulka: Přehled hlavních akcí BMI 2006

Datum Téma, místo konání
2. 3. 2006 E-learnig 2006, Česká zemědělská univerzita, Praha 6 - Suchdol
9. 3. 2006 E-government v ČR v evropských souvislostech, Praha
11. 3. 2006 INSPO 2006, Kongresové centrum Praha
14. 3. 2006 Internet a bezpečnost organizací, Univerzita T. Bati, Zlín
29. 3. 2006 Bezpečnější internet - a co s ním?, Veletržní palác, Praha
31. 3. 2006 Noc s Andersenem, Klub dětských knihoven SKIP
1. 4. 2006 Junior Internet, Fakulta humanitních studií UK, Praha
3. a 4. 4. 2006 ISSS - Internet ve státní správě a samosprávě, Hradec Králové


Partneři projektu
Známi jsou také komerční a mediální partneři, bez kterých by se tento projekt mohl jen těžko uskutečnit. Hlavními partnery jsou Česká pošta a Grisoft, těmi mediálními pak Český rozhlas, Protext, vydavatelství Springer Media CZ a Vogel Burda Communications, deník Právo a magazín E-government. Odborným partnerem je pak společnost FOR INTERNET.

Chcete-li si tedy rozšířit své obzory a internetové povědomí, pak neváhejte a zúčastněte se tohoto projektu.

Zdroj: www.brezen.cz

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.


Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky