Snižte si daňovou povinnost

10.03.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Neplatit žádné daně, to je oč tu běží. A když už platit, tak co nejmenší. U poplatníků zaměstnanců je to těžké, protože jim daň ze mzdy strhává zaměstnavatel. Přesto existují způsoby, jak si daňovou povinnost legálně snížit.

Téma týdne: Podáváme daňové přiznání

Zákon o daních příjmů, přesně řečeno § 15 zákona, přesně stanovuje situace, které nám umožňují snížení daní. Jedná se především o příspěvky, platby na některá pojištění, placení úroků bankám a stavebním spořitelnám, platby na penzijní připojištění.

Štědrost a donátorství stát odměňuje
Pokud přispíváte např. na charitu, můžete si za těchto podmínek snížit svůj daňový základ:

  • hodnota daru je minimálně 2 % ze základu daně, nebo minimálně 1 000,
  • lze odečíst maximálně 10 % ze základu daně,
  • dar musí směřovat na financování vědy, vzdělání, výzkumné a vývojové projekty, kultury, školství nebo na podporu policie, požární ochrany, na ochranu zvířat nebo mládeže. Ze sociálních účelů to musí být dary směrem k charitativním, náboženským humanitárním ekologickým organizacím.

Samotná výše daru se tedy nedá od daňové povinnosti odečíst celá, ale dar sníží tzv. základ daně, ze kterého se daň počítá.

Zákonodárce pamatoval i sám na sebe. Dary politickým stranám a politickým hnutím sloužící k financování provozu těchto politických stran jsou taktéž položkou daňově uznatelnou, tedy daň snižující.

Dárcovství krve je chvályhodné i ekonomicky výhodné
Zákon o daních z příjmů pamatuje i na bezpříspěvkové dárce krve. Každý jednotlivý odběr oceňuje částkou 2000 Kč. Pokud tedy muž daruje ročně 4x krev, pak si v ročním zúčtování může základ daně snížit o 8000 korun, žena pak může darovat max. 3 do roka, základ si pak snižuje o částku 6000 korun.

Bydlení levnější
Od základu daně se dá odečíst částka, která se rovná úrokům zaplaceným z úvěru ze stavebního spoření a úrokům z hypotečního úvěru poskytnutého bankou nebo stavební spořitelnou snížená o státní příspěvek poskytnutý podle zvláštních právních předpisů. Pokud splácíte hypotéku nebo platíte úroky stavební spořitelně vyžádejte si od ní přehled o zaplacených úrocích, ten předejte vaší mzdové účetní a daně budou hned nižší.

Jistá penze = nižší daně už nyní
"Od základu daně ve zdaňovacím období lze odečíst příspěvek zaplacený poplatníkem na jeho penzijní připojištění se státním příspěvkem podle smlouvy o penzijním připojištění se státním příspěvkem uzavřené mezi poplatníkem a penzijním fondem," říká Zákon. Částka, kterou lze takto odečíst, se rovná součtu příspěvků zaplacených poplatníkem sníženo o 6000 Kč. Maximální částka, kterou lze takto odečíst, je 12.000 Kč.

Druhou možností, jak se zajistit na stáří a zároveň krýt dnes jistá životní rizika je životní pojištění. Od základu daně lze odečíst poplatníkem zaplacené pojistné na jeho soukromé životní pojištění podle pojistné smlouvy. to lze za předpokladu, že výplata pojistného plnění (důchodu nebo jednorázového plnění) je ve smlouvě sjednána až po 60 měsících od uzavření smlouvy a současně nejdříve v kalendářním roce, v jehož průběhu dosáhne poplatník věku 60 let. U pojistné smlouvy s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití toto platí navíc za předpokladu, že pojistná smlouva s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití s pojistnou dobou od 5 do 15 let včetně má sjednanou pojistnou částku alespoň na 40.000 Kč a pojistná smlouva s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití s pojistnou dobou nad 15 let má sjednanou pojistnou částku alespoň na 70.000 Kč.

Neváhejte a sjednejte si penzijko ještě nyní a budete si moci příští rok daňovou povinnost snížit.

Fintrik na závěr
Nežili bychom ve státě lobistů a lobistických skupin, kdyby si odboráři neprosadili do zákona speciální výjimku. Od základu daně lze totiž odečíst zaplacené členské příspěvky odborové organizaci, která podle svých stanov "obhajuje hospodářské a sociální zájmy zaměstnanců v rozsahu vymezeném zvláštním právním předpisem." Takto lze odečíst částku do výše 1,5 % zdanitelných příjmů maximálně však do výše 3000 Kč za zdaňovací období. Takže se můžete stát odborářem a tím kupodivu platit nižší daně.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky