Internet jako balzám pro rodinný rozpočet

14.03.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Kromě toho, že je internet užitečným každodenním pomocníkem, pomáhá nám také ušetřit rodinné finance. Přímé bankovnictví, finanční nebo komunikační služby přes síť pomůžou snížit výdaje.

Téma týdne: Březen - měsíc internetu

Ovládat rodinné finance z pohodlí svého domova je příjemná záležitost. Internet banking není žádnou novinkou a stále více lidí mu přichází na chuť. Aby také ne. Kromě toho, že nám odpadnou časté cesty na bankovní pobočky, ušetříme i výdaje na poplatky.

Největší výhodou služeb přímého bankovnictví je bezesporu rychlost a pohodlí. A to jak pro klienta, tak i pro samotné banky. Zřídí-li si klient výše uvedenou službu, má ke svému účtu neomezený přístup 24 hodin denně, aniž by musel navštívit pobočku některého z bankovních ústavů. Další klientská výhoda spočívá v tom, že má vždy aktuální přehled o dění na svém kontě a nemusí čekat na papírový výpis. Pro banky představuje využívání tohoto způsobu komunikace především úsporu nákladů a v neposlední řadě také uvolnění prostoru na přepážkách.

Banky tyto získané úspory oceňují především nižšími poplatky za uskutečnění operace. Ve většině případů jsou tyto poplatky dokonce až třetinové v porovnáním s tím, co zaplatíme v případě uskutečnění příkazu přímo na pobočce.

Jak na to?

Uvažujete o zřízení této služby, ale stále máte jisté pochybnosti? Pak jsou následující řádky určeny právě vám. Pokusíme se vám jednoduše vysvětlit samotný princip tohoto způsobu placení. Služba internet banking vám umožňuje komunikaci s bankou pomocí internetu, a to z jakéhokoliv místa na světě. Stačí vám běžný počítač s internetovým prohlížečem a připojení k internetu. Zadáním webové adresy vaší banky a poté i uživatelského jména a příslušného hesla je vám umožněn přístup na stránky banky. Pak už můžete provádět různé operace jako např. zadávání příkazů k úhradě, zadávání a rušení trvalých příkazů, zřizování a rušení termínovaných vkladů či využití jiných bankou nabízených produktů. Výhodou je i možnost jakési zpětné kontroly, jelikož tato služba vám umožňuje prohlédnout si historii účtu.

Logicky se naskytne otázka na bezpečnost poskytování takto citlivých dat. V současnosti existuje celá řada způsobů zabezpečení, které se liší různou úrovní bezpečnosti a uživatelského komfortu. Většinou platí, že čím vyšší je stupeň zabezpečení, tím složitější je samotná komunikace resp. registrace a přístup na speciální stránky banky.

Jedním z nejbezpečnějších a nejvyužívanějších způsobů je zabezpečení pomocí certifikačního klíče, který využívá princip tzv. asymetrické kryptografie. Vše je založeno na existenci dvou klíčů – soukromého a veřejného. Zjednodušený princip fungování spočívá v tom, že to co jeden klíč zašifruje, lze pouze druhým z dvojice rozšifrovat.

Co jiného nám internet poskytne?

Internet a finance, to přitom není pouze výše popsané přímé bankovnictví. Finanční instituce se snaží co nejvíce zpřístupnit své produkty klientům. V dnešní době můžete také on-line sledovat účty stavebního spoření, získávat informace o uzavřených pojistkách nebo nahlašovat pojistné události.

Internet také hodně přispěl i v zjednodušení komunikace. Dokážete si představit, že byste za každý mail platili 7,50 korun? V dnešní době se také rozmáhá telefonování prostřednictvím internetu. Lepším připojením a neustálým zdokonalováním technologií se zlepšuje kvalita těchto služeb. Nejsou daleko doby, kdy nám k veškeré komunikaci postačí pouze počítač a přístup do nejrozšířenější celosvětové sítě.

Potenciál internetových služeb zdaleka není vyčerpán a je zde velká pravděpodobnost, že budeme čím dál více ovládat své finance prostřednictvím počítače. Nechme se tedy překvapit.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky