Vedení Českých drah věří v minimální dopad případné stávky Federace strojvůdců na železniční dopravu

14.03.2006 | , České dráhy
Tiskové zprávy


Vedení Českých drah, a. s., věří, že pokud se ve čtvrtek 16. března 2006 uskuteční stávka Federace strojvůdců, bude mít především symbolický charakter a neovlivní výrazně plynulost železniční dopravy v České republice. Je to cílem jednání, která probíhají mezi vedením Českých drah a prezidiem Federace strojvůdců.

Vedení Českých drah nicméně stále čeká na informace o rozsahu případné stávky ze strany Federace strojvůdců. Ta deklarovala, že bude schopna poskytnout více informací až ve středu 15. března po svém dopoledním jednání. V návaznosti na to přijmou České dráhy příslušná provozní opatření týkající se zajištění maximálního rozsahu dopravy.

Důvody stávky se nikterak netýkají kolektivního vyjednávání či jiných vztahů mezi zaměstnanci a zaměstnavatelem. Jedná se čistě o politický a kompetenční spor jednotlivých odborových organizací spojený se schvalování novely zákoníku práce. Toto nemají ČD žádnou možnost ovlivnit a nejsou součástí tohoto procesu. Proto vedení Českých drah věří, že pokud se Federace strojvůdců rozhodne stávku uskutečnit, bude mít maximálně symbolický charakter a nenaruší zbytečně plynulost železniční dopravy.

V případě uskutečnění stávky se budou České dráhy řídit následujícím:

• Požadavek 100% garance bezpečnosti provozu ze strany Federace strojvůdců: Dodržení všech bezpečnostních předpisů, a to za všech okolností. Zde patří například odstavení vlaků ve stanici – nikoli na širé trati, dojetí rychlíkových spojů do větších stanic, apod.

• V případě symbolické formy stávky v rozsahu několika minut nebude plynulost provozu výrazně ovlivněna – České dráhy přijmou odpovídající opatření na co nejrychlejší „srovnání“ spojů dle platného jízdního řádu. Dopad na cestující by měl být minimální.

• V případě déle trvající stávky – České dráhy přijmou opatření tak, aby byl co nejvíce minimalizován dopad na cestující. Část spojů bude provozována nehledě na stávku, u dalších spojů České dráhy předpokládají zajištění náhradního dopravního řešení.

Více informací týkajících se organizace dopravy poskytnou České dráhy ihned, jakmile bude k dispozici stanovisko Federace strojvůdců týkající se rozsahu stávky. Časový předpoklad je ve středu 15. března 2006 v brzkých odpoledních hodinách.


Cestujícím doporučujeme sledování internetových stránek Českých drah (www.cd.cz), sdělovacích prostředků, stejně jako se mohou obrátit na zákaznickou informační linku ČD: 840 112 113, případně na kteroukoli stanici Českých drah.

Pro vedení Českých drah je prioritou přijmout taková opatření, aby případná stávka měla co nejmenší dopad na cestující a zákazníky Českých drah.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy